Nova setmana de declaracions de testimonis i novament centrada en els guàrdies civils que van desplegar tota l'operació d'investigació del procés independentista.

Avui hem sentit el guàrdia civil que va dirigir el dispositiu de l'escorcoll a la Conselleria d'Economia. El guàrdia civil C57393S ha fet responsable Jordi Sànchez de no apartar la massa de la porta i dels cotxes i de tenir sotmesa la intendent dels Mossos Teresa Laplana.

"Tot i que va dir que tenia una actitud col·laborativa. Mai va cedir a cap de les propostes. Ni tan sols va arribar a plantejar el que li demanàvem". Així s'ha referit el policia a Jordi Sànchez i la seva tasca de mediació el 20 de setembre. 

De fet, a preguntes de Vox, i quan ja feia gairebé dues hores que declarava, ha dit que "qui prenia les decisions era Sànchez i Laplana les acatava". A més, ha concretat que Jordi Sànchez "exercia un poder sobre la massa" i que "s'ha de tenir capacitat de lideratge per controlar això".

"El senyor Sànchez va dir que la massa no ho permetria. No entenia com era possible fer un passadís entre la multitud i apartar la gent 4 metres. Òbviament era per protegir les armes, però no l'hi vam dir", ha explicat exposant que fins a la tarda no van dir a Sànchez que dins els vehicles logotipats de la Guàrdia Civil hi havia armes i munició.  

"Em sembla esperpèntic haver de gestionar la seguretat amb un president d'una entitat", ha exposat el guàrdia civil a preguntes de Jordi Pina, tot i que ha admès que aquell dia mai ho va posar en qüestió.

També ha relatat com va gestionar la situació amb la intendent dels Mossos Teresa Laplana: "Fins aquell moment el que es demanava a la senyora Laplana era apartar la massa fins a la zona central del bulevard. A les 10.30 hores jo ja veig que no és possible i el que demano a Laplana és que es mantingui un cercle als vehicles. A mi el que em preocupava és que hi havia armes als vehicles".

Si sortiu amb les caixes, us maten

El testimoni ha fet servir expressions col·loquials dels Mossos per intentar fer veure que la policia catalana també veia un risc en la situació i ha explicat què els van dir quan la Guàrdia Civil es va plantejar sortir amb les caixes dels escorcolls: "Esteu bojos. Si sortiu amb les caixes, us maten. Amb això el que vull fer veure és que el fet objectiu de risc també era dels Mossos".

El testimoni no situa Jordi Cuixart al lloc dels fets fins passades les nou de la nit. Ha descrit el moment final de desconcentrar i, tot i que no els va veure, ha afirmat que "una de les comunicacions la fan sobre els vehicles". I ha negat que en aquell moment sabés que hi havia un escenari.

En resposta a les preguntes del fiscal, ha dit que els cotxes no eren el millor lloc per desconvocar la concentració i que a partir de les tres de la matinada, quan els Mossos fan la via de sortida, veuen que els cotxes de davant "estaven destrossats". 

L'allau contra la porta massissa

"El tinent en cap ja havia previst un pla d'evacuació, un cop vam acabar em demana que situï els agents al vestíbul. Prop de les tres del matí ens venen a buscar i veiem des del hall que la porta de la conselleria, que deu fer 5 metres, una porta de fusta massissa i ferro, estava caient. En aquest moment vam aguantar les portes perquè no les tiressin a terra i pogués entrar la multitud dins."  

I seguint amb el seu relat, ha dit que a l'hora de sortir "hi havia un risc objectiu i evident" i que els "havien fet miques".

Però en cap dels tres atestats que hi ha ni consta aquesta allau ni surt a les imatges de les càmeres de la Conselleria d'Economia, que la Guàrdia Civil no va fer constar en els seus informes. A preguntes de l'advocat de Jordi Cuixart, Marina Roig, el testimoni no ha sabut explicar per què no van incloure els vídeos.

No vinguis, que és una bogeria

Aquest mateix guàrdia civil, que havia de garantir l'arribada dels detinguts, va aconsellar que no els traslladessin: "L'arribada és impossible per la quantitat de gent i l'actitud d'aquesta a l'exterior".

"La imatge era de molta gent cridant 'fora les forces d'ocupació', però quan els veus pujats als cotxes s'eleva la percepció que allò era una bogeria", ha afegit. El testimoni ha explicat que Laplana ja sap a les 11.30 hores "que els vehicles han estat oberts i se li prega que faci el cercle de seguretat al voltant dels vehicles" perquè els manifestants "havien trobat la manera d'accedir als vehicles i hi havia armes".

El guàrdia civil ha admès que "que va notar certa activitat per part de la intendent per fer un cercle de protecció dels vehicles".

El testimoni ha relatat l'arribada d'Oriol Junqueras la tarda del 20-S remarcant que hi va anar amb "quatre guardaespatlles". Junqueras era vicepresident i anava amb l'escorta. I també ha posat molt èmfasi a dir que també hi va anar Carme Forcadell.

Una mossa es va apiadar de nosaltres

S'ha tornat a repetir avui l'escena dels entrepans. Igual que va explicar la secretària judicial Montserrat del Toro, el guàrdia civil ha dit: "Una mossa es va apiadar de nosaltres".

I ha afegit: "Ningú va tenir la gosadia de sortir davant d'aquella massa".