El judici al procés ja ha començat i ho ha fet amb una carta de presentació de les estratègies de defensa que anirem veient desplegar els propers dies, setmanes i mesos.

Òbviament, el més esperat era veure els acusats, alguns d'ells en presó preventiva des de fa més d'un any i tres mesos. El banc dels acusats s'ha repartit en funció dels delictes dels quals se'ls acusa i, al final de tot, amb els processats en llibertat.

Més enllà de si han perdut pes o no, les cares ho deien tot i deixaven veure per fora com estan per dins. Jordi Cuixart, el més sorneguer i vital, no ha parat de moure's i buscar complicitats. Junqueras, amb el seu posat de sempre, un pèl absent. Jordi Sànchez i Carme Forcadell, els més prims i corsecats. I Santi Vila, amb "molt mala cara", deia tothom, "i això que no està a la presó". Però la seva soledat s'ha evidenciat als passadissos, on no ha trobat cap més aliat que el seu advocat. 

La trobada amb Carles Mundó no ha durat més de 15 segons de curta conversa amb la pregunta inclosa d'"on has deixat l'abric". Mundó ha demanat dinar amb els presos, que tenen una sala per ells a la planta baixa del Tribunal Suprem. Però el tribunal no l'hi ha autoritzat. A primera hora del matí, estava nerviós mentre s'acreditava amb nosaltres a l'entrada i, després de dinar, se li ha regirat l'estómac perquè ha hagut de sortir fins a tres cops de la sala de vistes.

Avui s'ha dedicat tot el dia a les qüestions prèvies de les defenses, que bàsicament han demanat que es garanteixi un judici just i que no es vulnerin els drets fonamentals com els drets a la llibertat ideològica, la llibertat d'expressió, el dret a reunió i el dret de representació política. 

Junqueras i Romeva

Andreu Van den Eynde ha estat el que s'ha estès més perquè la seva intervenció feia referència a Oriol Junqueras, el principal acusat, i Raül Romeva. Amb algunes genialitats i un to de denúncia Andreu Van den Eynde ha qüestionat la manca de transparència en la investigació de la causa general i ha reclamat testimonis denegats com Carles Puigdemont, Marta Rovira o Ignacio Cosidó.

Van den Eynde ha presentat també dues noves proves, un vídeo i un àudio, que demostren la vulneració de la presumpció d'innocència. Ha tirat d'èpica samurai i de Star Wars, fidel seguidor com és de la nissaga cinematogràfica, per exposar la vulneració de drets humans i dibuixar un judici injust.

Joaquim Forn

L'advocat de Joaquim FornXavier Melero, no pot deslligar la seva estratègia de defensa del cas contra el major Josep Lluís Trapero. La connexió entre la causa del Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional ha centrat la seva intervenció i durant les qüestions prèvies n'ha demanat l'acumulació. Que es tracti tot en un mateix judici.

Melero ha demanat com a testimoni l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido.

Turull, Rull i Sànchez

El seu advocat, Jordi Pina, ha donat el titular del dia: "No facin de salvadors de la pàtria".

Pina ha lamentat que no s'hagin admès proves que havia demanat la defensa sobre els fets del 20-S que afecten Jordi Sànchez i les de l'1-O. "No s'explica per què no s'admeten", ha dit l'advocat.

Jordi Pina ha insistit a demanar el Rei com a testimoni, perquè encara que estigui exempt de comparèixer com a testimoni en un judici, no vol dir que no ho pugui fer. I també ha reiterat que cal escoltar el testimoni de Puigdemont que el tribunal ha descartat, tot i que el president a l'exili es va mostrar disposat a declarar per videoconferència.

Jordi Cuixart

Avui ha pres la paraula com a advocat Benet Salellas. I ha demanat, durant les qüestions prèvies, a l'Advocacia de l'Estat que retiri l'acusació. Ha posat en relleu que el sumari està incomplet i davant aquesta situació demana poder suspendre o incorporar proves un cop estigui en marxa el judici i un cop es tingui tota la documentació. 

L'advocat de l'equip d'Òmnium ha demanat que es reconsiderin tres de les proves que van demanar a favor de Cuixart i que el Tribunal ha denegat. Salellas ha destacat com la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox criminalitzen la mobilització. "50 pàgines de l'escrit de la fiscalia es dediquen a parlar d'actes de manifestació pacífica", ha denunciat l'advocat com a única acusació contra Jordi Cuixart, que exercia el dret fonamental de reunió.

Carme Forcadell

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha estat clara en les qüestions prèvies i ha dit que celebrar un referèndum no és delicte.

I ha negat el delicte de rebel·lió perquè no hi va haver violència. Arderiu també ha volgut deixar clar que Carme Forcadell no va organitzar l'1-O.

Arderiu ha destacat que hi ha hagut una vulneració dels drets a la llibertat ideològica, la llibertat d'expressió, el dret a reunió i el dret de representació política. 

L'advocada de Forcadell també ha posat en relleu el fet que a la resta de la Mesa la jutjaran al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: "Als membres de la Mesa se'ls demana una condemna per desobediència, en canvi, a Forcadell, per haver fet el mateix, una condemna de 17 anys de presó". "Se l'està jutjant per qui és i les seves conviccions polítiques", ha afegit.

Dolors Bassa

La defensa de Dolors Bassa, exercida per Mariano Bergés, ha defensat que "perseguir la sedició no és rebel·lió, encara que fos per vies il·legals". Ho ha fet en referència del debat parlamentari del 1995 sobre el delicte de rebel·lió que es va fer al Congrés i que va incorporar una esmena del diputat d'IU Diego López Garrido per evitar incriminar els independentistes i que exigia violència. Bergés ha denunciat diverses vulneracions de drets fonamentals, com el de la llibertat. Ha recordat que Bassa sempre s'ha presentat davant del tribunal, fins i tot quan se la va citar per primer cop i va tornar de Bèlgica. L'advocat ha aportat dos documents del Parlament i del DOCG que "acrediten que la DUI no es va publicar perquè no es va votar".

Carles Mundó

L'advocat de Carles Mundó, Josep Riba, ha centrat les seves qüestions prèvies en el delicte de malversació que imputen a qui va ser conseller de Justícia.

Riba ha posat en relleu també la vulneració de la doble instància, en ser jutjats pel Tribunal Suprem, davant del qual no es pot recórrer.

Meritxell Borràs

Tant Mundó com Meritxell Borràs reclamen els informes que desacrediten que hi va haver malversació i que consten en el sumari contra el procés que s'investiga en el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona: "No es coneix la globalitat del que s'ha instruït, excepte les incorporacions que han fet la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en aquesta causa".

Santi Vila

L'advocat de Santi VilaPau Molins, ha estat l'últim a intervenir i ha estat curt i clar.

"Santi Vila havia dimitit del càrrec de conseller perquè no estava d'acord amb la DUI", ha dit Molins, que també ha recordat que "no era diputat". Pau Molins ha estat l'únic que ha pronunciat el terme DUI davant el tribunal, ho ha fet per exculpar el seu client. 

Aquest dimecres serà el torn de les acusacions. Després, el tribunal haurà de posicionar-se sobre tot el que han demanat, però també pot postposar la decisió fins entrat el judici. Si hi ha temps, podrien començar les declaracions amb Oriol Junqueras. Si no, la deixaran per a dijous.