Qüestions prèvies. La part més feixuga d'un judici complex. Comença l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva i ho fa demanant proves denegades. Andreu Van den Eynde qüestiona la manca de transparència en la investigació de la causa general i reclama testimonis denegats.

Entre ells hi ha Carles Puigdemont, Marta Rovira, Ignacio Cosidó i el coronel Daniel Baena. El coronela anunciava per twitter el que aniria passant durant la instrucció mentre actuava com a inspector. Per l'equip d'advocats d'ERC "genera sorpresa" que s'hagin citat 200 Guàrdia Civil i s'hagi negat la compareixença del cap de la investigació.

Eynde denuncia també que no coneixen la identitat del testimoni anònim que s'ha acceptat i que cal resoldre aquesta qüestió abans de començar.

I sobre els observadors internacionals, l'advocat de Junqueras i Romeva els reclamen perquè son veu autoritzada i part en el procés "participen en el judici. Alguna importància tindran si aquests actors juguen algun paper en la jurisdicció penal internacional".

Van den Eynde ha presentat també dues noves proves, un de vídeo i un d'àudio, que demostren la vulneració de la presumpció d'innocència.

L'autodeterminació, símbol de pau

Andreu Van den Eynde ha tirat d'èpica samurai i d'Star Wars, fidel seguidor com és de la nissaga cinematogràfica, per exposar la vulneració de drets humans i dibuixar un judici injust.

Ha parlat del codi samurai fent referència al "jugar net en la lluita" com a base per "mantenir la civilització".

Ha fet una declaració de com serà la seva defensa: "no farem una defensa política". Van den Eynde farà una defensa centrada en els "valors i els drets humans" mirant ja el Tribunal Europeu de Drets Humans.

El que ha de fer l'Estat és protegir les mobilitzacions, ha dit l'advocat de Junqueras i Romeva, que també ha denunciat que la causa ha vulnerat també els drets polítics. I en aquest sentit ha denunciat "la corrupció del dret penal democràtic" que ha qualificat de "el lado oscuro".

Andreu Van den Eynde ha conclòs amb l'arenga: "l'autodeterminació és un símbol de pau, no de guerra".

L'advocat que coordina les defenses d'ERC ha criticat novament que s'ha fet una causa general contra el procés des de diferents jurisdiccions penals. Investiga l'independentisme els jutjats d'instrucció de Barcelona, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem.

Van den Eynde ha denunciat que Ciutadans ja doni per fet la sentència de condemna i coaccioni per no donar l'indult. 

L'advocat de Junqueras i Romeva han retret al tribunal que s'estan vulnerant drets constitucionals així com la presó provisional, en la que Junqueras porta un any i tres mesos.

Mira tota la intervenció d'Andreu Van den Eynde aquí: