L'advocat de Carles Mundó, Josep Riba, ha centrat les seves qüestions prèvies en el delicte de malversació que imputen a qui va ser conseller de Justícia.

Aquí pots veure la seva compareixença sencera:

Tant Mundó com Meritxell Borràs reclamen els informes que desacrediten que hi va haver malversació i que consten en el sumari contra el procés que s'investiga en el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona: "No es coneix la globalitat del que s'ha instruït, excepte les incorporacions que han fet la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en aquesta causa".

Riba ha posat de relleu també la vulneració de la doble instància, en ser jutjats pel Tribunal Suprem, davant del qual no es pot recórrer.

L'advocada de Meritxell Borràs, Judith Gené, ha deixat constància que la que va ser consellera de Governació no va intervenir en els preparatius del referèndum, només va signar el decret: "No hi ha absolutament res de l'actuació de Borràs més enllà que la firma del decret". 

Mira la intervenció completa de Judit Gené aquí:

La no-DUI de l'advocat de Bassa

La defensa de Dolors Bassa, exercida per Mariano Bergés, ha defensat que "perseguir la sedició no és rebel·lió, encara que fos per vies il·legals". Ho ha fet en referència del debat parlamentari del 1995 sobre el delicte de rebel·lió que es va fer al Congrés i que va incorporar una esmena del diputat d'IU Diego López Garrido per evitar incriminar els independentistes i que exigia violència. Bergés ha denunciat diverses vulneracions de drets fonamentals, com el de la llibertat. Ha recordat que Bassa sempre s'ha presentat davant del tribunal, fins i tot quan se la va citar per primer cop i va tornar de Bèlgica. L'advocat ha aportat dos documents del Parlament i del DOCG que "acrediten que la DUI no es va publicar perquè no es va votar".

Sobre els documents aportats, el lletrat ha remarcat que el 27 d'octubre no es va produir cap declaració unilateral d'independència. En concret, l'acord que es va votar deia: "Declarem que Catalunya es converteix en un estat independent en forma de república". Per això, sosté que no es va "votar ni publicar" la DUI. 

El lletrat també ha criticat la interpretació que fan les acusacions i el jutge instructor de la rebel·lió i ha negat que existís ús de violència. "Rebel·lió és el que entenen els 120 catedràtics de dret que signen un manifest", ha manifestat. Per Bergés, no és rebel·lió "perseguir la secessió encara que fos per vies il·legals, ni concentrar-se o manifestar-se en contra del sistema constitucional ni tampoc és sedició resistir-se a la dissolució d'una concentració".

Bergés també ha criticat la presó preventiva de Bassa i ha recordat que, en la primera citació davant l'Audiència Nacional, va tornar expressament de Bèlgica. Respecte de l'empresonament del març, el lletrat considera que se la va privar de llibertat "per la sospita" que els polítics a l'estranger la poguessin ajudar. 

També ha criticat que la prova que sustenta les acusacions s'hagi practicat per la Guàrdia Civil al jutjat 13, on no és part i, per tant, no pot conèixer les actuacions. En canvi, ha subratllat que sí que ho és la fiscalia i que, per tant, això atempta al dret a la defensa i al principi d'igualtat d'armes. A més, ha criticat "el poc temps" que s'ha donat a les defenses, que s'hagin refusat testimonis mentre que a la fiscalia li han acceptat tots i que la instrucció hagi durat "només 9 mesos, una cosa inaudita per ser una macrocausa".

Aquí pots veure la compareixença completa de Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa: