Segona setmana llarga de judici, de dilluns a dijous, i totes les mirades posades en el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

Està citat, dijous 14 de març. La decisió sobre si declararà o no, encara no està presa. La seva advocada Olga Tubau vol calibrar-ho tot i si respondre les preguntes de les acusacions pot perjudicar-lo de cara el seu judici, pendent de data a l'Audiència Nacional. Alguns dels acusats creuen que només el pot perjudicar. 

A Trapero no se'l jutja al Tribuna Suprem, però la setmana passada va ser un dels protagonistes. Enric Millo, que va ser delegat del govern espanyol durant l’1-O i el posterior 155, va carregar fort contra qui havia dirigit tota la operació antiterrorista del 18-A. També ho van fer el caps del CNP i la Guàrdia Civil a Catalunya, Sebastián Trapote i Angel Gonzalo.

Els tres testimonis es van esforçar a dir i a deixar clar, que quan la Fiscalia va demanar un coordinador i es va denominar Diego Pérez de los Cobos, Trapero s'hi va objectar.

El mateix de los Cobos va fer un atac directe al major dels Mossos mostrant-lo com una persona al servei del poder polític, i en aquest cas del conseller Joaquim Forn, que no volia que el comandament superior dels Mossos d’Esquadra acabés en mans del coordinador imposat per l’estat espanyol per organitzar el dispositiu del 1-O.

Tots van repetir que va preparar un dispositiu insuficient, com el que es prepara per qualsevol tipus d’eleccions. Però és que el Govern va deixar clar que l’1-O es votaria “com sempre” i així ho va disposar la policia catalana alhora de planificar el dispositiu. Primant, també, la mediació i la convivència ciutadana, tal com ho ordenava la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Mercedes Armas, que va prendre el control tres dies abans del referèndum i que va desautoritzar la Fiscalia.

Per contra, els cossos i forces de seguretat de l’Estat van planificar el dispositiu per requisar urnes i material sense deixar de banda la força. La seva missió era complir l'objectiu i ho van fer a qualsevol preu. Ho van deixar clar la setmana passada en el judici i ho van justificar com que no hi va haver càrregues i que les actuacions van ser proporcionades. I tot sense veure ni una imatge, perquè el magistrat president del tribunal, Manuel Marchena, ha decidit que les imatges només es veuran en el moment de presentar les proves. O sigui, quan acabin tots els testimonis.

La indefensió de Trapero es va veure, també, dijous, quan va declarar el primer mosso d’Esquadra. Manel Castellví va deixar clar que els Mossos havien avisat el Govern que hi podia haver risc durant l'1-O i que va sortir "frustrat" d'una reunió on va assistir amb la cúpula del Govern i la cúpula dels Mossos.

Les cares de preocupació eren evidents dijous al vespre, un cop acabada la sessió del judici. Les cares de tothom: d'advocats, acusats i, també, de part del cos dels Mossos d'Esquadra que havien seguit les paraules de Castellví per la televisió. El seu testimoni continua aquest dilluns. Han de preguntar encara les defenses. I darrera d'ell anirà Emili Quevedo, que ja veurem fins a quin punt respondrà les preguntes ja que està acusat per l'Audiència Nacional.

Després d'ells el dilluns es dedica a responsables de l'empresa Unipost i a un nou intent de la Fiscalia d'intentar demostrar la malversació. Està citat també David Palanques del departament de Treball de la Generalitat, imputat pel jutjat d'Instrucció, 13. Per tant, tampoc està clar que es negui a declarar o que les parts hi renunciïn.

Dimarts, estan citats responsables de l'empresa Artiplan, relacionada amb la bustiada i el material per al referèndum. De nou, intent per provar la malversació. Dimecres, declaren responsables del Govern de la Generalitat a la UE, Diplocat i The Hague Centre for Strategic Studis.

I dijous és el dia fort de la setmana. Declaren al matí Antoni Molons, David Badal i Teresa Prohías, de presidència, i Felipe Martínez director del gabinet del Ministre d'Hisenda.

I a la tarda estan citats Josep Lluís Trapero, Josep Maria Jové, Santi Vidal i Carles Viver Pi i Sunyer. Tots estan imputats. Trapero a l'Audiència Nacional i la resta al jutjat d'Instrucció 13. El més normal és que no declarin. Almenys, Jové segur que no ho fa. Però totes les mirades estan fixades en el major Trapero que podria sorprendre i declarar per deixar en bon lloc tant als Mossos i les decisions que es van prendre, com el Govern de la Generalitat que no va voler posar en risc ni la ciutadania ni va proclamar cap república, segons han explicat tots els acusats quan han remarcat el simbolisme de la declaració.