"La policia no es dedica a pegar gratuïtament". Així de rotund s'ha mostrat el cap del CNP l'1-O, Sebastián Trapote.

Les defenses s'han centrat a mirar de demostrar la violència policial, i Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa, ha estat directe en les preguntes. Com a resposta ha obtingut l'argument que no podien entrar als col·legis perquè hi havia "una actitud violenta que intentava impedir l'acció policial per tots els mitjans". I ha mantingut que "l'actuació de la policia no altera l'ordre públic i fa servir la força mínima imprescindible", repetint el que estableix la llei.

Avui Trapote ha parlat de "cadenes humanes", i quan ha descrit la violència ha dit que seien a terra i que els "pegaven, els tiraven a terra i els llançaven tanques".

"A partir del dia 20 veiem que l'1 d'octubre serà complicat", ha explicat Trapote per justificar el desplaçament de les unitats policials abans de l'ordre concreta per anar-se preparant.

Àlex Solà, advocat de l'equip de Jordi Cuixart, ha tret l'informe policial en què el cap del dispositiu parla d'"obstinada resistència passiva dels ciutadans" i que, per aquest motiu, es repleguen i no actuen. Trapote se n'ha sortit com ha pogut.

"De tots els detalls no me'n puc recordar", ha dit qui va ser cap del CNP l'1-O sobre la intervenció de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat.

Sobre les imatges captades pels policies, Trapote diu que estan a disposició dels jutjats i que algunes ja es van lliurar al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona.

El setge a la CUP

Sebastián Trapote admet que durant uns dies es va estar vigilant la CUP i que van comprovar que dins la seu hi havia cartells del referèndum, i quan veuen que surten vehicles amb material decideixen interceptar-los.

"Com estava estipulat a la instrucció de la fiscalia, ho posem en coneixement de la fiscalia i demanem un manament judicial per escorcollar la seu", ha explicat sobre el dispositiu que es va fer el 20 de setembre sense autorització judicial i que va provocar un setge que va durar pràcticament tot el dia, en paral·lel als escorcolls que hi havia a la Conselleria d'Economia.

Trapote ha admès que no tenien ordre judicial i que mai va arribar. I s'excusa dient: "En cap moment es va privar de la potestat deambulatòria de ningú dels que entraven o sortien del local". Àlex Solà ha atrapat Trapote quan li han preguntat sobre quina mena de publicitat van decomissar.