Els presos polítics comencen aquesta setmana a demanar a Institucions Penitenciàries el trasllat a una presó catalana. La legislació vigent els hi reconeix aquest dret, i ara que ja hi ha la interlocutòria de processament i que no s'espera cap més tràmit en què el magistrat Pablo Llarena els hagi de requerir presencialment al Tribunal Suprem, els advocats estan preparant les peticions. Les acompanyen dels dictàmens on s'exposen els arguments basats en termes d'arrelament social, familiar i també de drets dels infants, sobretot en els casos on hi ha fills menors.

El primer a demanar-ho ha estat Jordi Cuixart. El president d'Òmnium Cultural demana que l'acostin a la seva família per mitigar les conseqüències que està tenint el seu empresonament en el seu fill Amat Cuixart Bonet. Per això el dictamen incorpora un informe de l'escola bressol del nen que només té un any.

Cuixart ja ho ha demanat i Jordi Sànchez està en procés de fer-ho. Però l'expresident de l'ANC i número 2 de Junts per Catalunya esperarà que Cuixart rebi resposta. Així ho estan treballant els advocats que volen esperar a veure què passa amb la petició de Jordi Cuixart. La seva situació és la més flagrant pel que fa als drets dels infants i per això ha estat la primera. El cas de Sànchez és molt diferent, si es té en compte les edats dels fills. Amb tot, l'acostament de presos és un dret al qual els advocats no volen renunciar i que demanaran els propers dies.

Mentrestant Sànchez es fa visible des de la presó. Avui s'ha publicat el tuit que recorda el càstig que està complint des de principis del mes d'abril i que el manté incomunicat 18 hores a la cel·la.