El president d'Òmnium Cultural espera la resposta sobre la petició de trasllat a Catalunya. Fins ara Pablo Llarena sempre havia justificat que calia tenir els presos a prop del jutjat on se'ls investiga per si els havia de requerir. Però amb el processament ja dat i beneït, ara comença la pluja de peticions per a l'acostament dels presos polítics a Catalunya.

El primer a demanar-ho ha estat Jordi Cuixart. En el dictamen, al qual ha tingut accés El Nacional, al·lega la vulneració dels drets a la infància, com un dels motius principals. La petició està centrada en el dret dels reclusos a estar propers a les seves residències per evitar el desarrelament social i familiar, però en el cas de Cuixart, la vulneració dels infants agafa especial rellevància ja que el seu fill de més d'un any, ha estat més temps de la seva vida amb el pare a la presó que fora. 

El dictamen d'Iñaki Rivera Beiras, director de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona que acompanya la petició de l'advocada de Cuixart, Marina Roig, per sortir de la presó, diu textualment que "el manteniment de Jordi Cuixart Navarro a la presó de Soto del Real vulnera de manera flagrant els drets del menor, ja que és perfectament possible que el traslladin a un centre penitenciari proper al seu lloc de residència".

I el dictamen descriu que fins a l'abril, Txell Bonet i el seu fill han fet 35.000 quilòmetres de recorregut entre Barcelona i el centre penitenciari amb tots els "efectes d'ordre econòmic, psicològic i emocional que per al nen suposa una situació similar".

Segons el dictamen es vulneren diversos drets de la infància: l'article 9 i l'article 2.2 de la Convenció dels Drets de l'Infant i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que obliga a mantenir i protegir els drets dels fills del reclusos: "És clar que en el present cas, no, no s'estan adoptant ni s'estan protegint adequadament els drets del seu fill, ja que mantenir al seu pare a 630 quilòmetres (distància entre Barcelona i el centre penitenciari de Soto del Real) no respecta el dret del menor a no ser discriminat per la situació d'empresonament del seu pare, el Sr. Jordi Cuixart Navarro, i tampoc es respecta el dret consagrat en l'article 9 del CDN".

I conclou: "L'única manera que es respecti el dret del seu fill a mantenir el contacte amb el seu pare empresonat i protegir-lo contra qualsevol mesura discriminatòria, en el sentit assenyalat per tanta normativa i recomanacions internacionals, seria apropar el seu pare a una presó tan propera com fos possible al seu domicili".

També s'està vulnerant la legislació europea: "D'acord amb el dret tant de la Unió Europea com del Consell d'Europa, les autoritats judicials i administratives han de tenir en compte l'interès superior de l'infant en totes les decisions relacionades amb el seu dret al respecte de la seva vida familiar".

El dictamen argumenta que no s'estan garantint els drets del menor tampoc segons la legislació espanyola: "En el cas que ens ocupa d'una separació imposada per l'Estat a causa de la privació de llibertat d'un progenitor, les autoritats han d'actuar en defensa de l'interès del menor de mantenir el contacte amb el seu progenitor i han de trobar un equilibri just entre l'interès de l'Estat i l'obligació de garantir l'interès superior de l'infant". I remarca que la situació processal de Jordi Cuixart no canvia en una presó espanyola o en una de catalana. I que la mesura de privació de llibertat és compliria i també es complirien els drets dels seu fill i la seva família.

 

Les conseqüències

"L'empresonament, com descriuen molt diversos estudis sobre la matèria, desencadena múltiples desordres fisiològics, psicosocials, psicològics i psicopatològics. Però el seu impacte va més enllà de la persona privada de llibertat, estenent-se també al seu entorn familiar, aliè a l'activitat delictiva que va motivar la pena del pres", diu el dictamen d'Iñaki Rivera.

"Els efectes de l'empresonament sobre els familiars abasten moltes esferes diferents. Des de les derivades del contacte amb la pròpia institució penitenciària (desconeixement, llenguatge críptic, esperes, tracte, controls, indefensió...); l'empitjorament de la situació econòmica, per disminució d'ingressos i increment de despeses; el dolor psicològic derivat de tenir un ésser estimat empresonat, la por del que li pugui passar, l'absència...; l'alteració absoluta de l'ordre familiar, la desfiguració del rol de progenitor...; fins a les derivades de les reaccions de l'entorn social", relata per defensar el trasllat de Jordi Cuixart a Catalunya.