Jaume Asens ha anunciat aquest dijous que es presentarà a les primàries dels comuns per ser el candidat del partit a les eleccions europees que se celebraran el mes de juny. Setmanes enrere s'havia fet públic l'oferiment del partit a l'exdiputat al Congrés, i també exregidor a l'ajuntament de Barcelona durant el primer mandat d'Ada Colau, que havia guanyat pes durant la negociació per la investidura de Pedro Sánchez en nom de Sumar amb els partits independentistes, especialment Junts per Catalunya i Carles Puigdemont. Sense anar més lluny, va ser ell qui va acompanyar la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz a Brussel·les per reunir-se amb el president a l'exili i Toni Comín. 

En una entrevista a TV3 ha confirmat que després que les coordinadores de Catalunya en Comú (la mateixa Colau, Jéssica Albiach i la diputada al Congrés, Candela López) li van demanar que fes un "pas endavant", finalment ha decidit acceptar el repte de presentar-se a les primàries per ser el candidat a les europees. "Estem en un moment de cruïlla històrica. A Europa s'hi juguen moltes coses perquè per un costat hi ha la possibilitat que Donald Trump guanyi les eleccions als Estats Units i per l'altra que l'extrema dreta sigui el primer grup parlamentari al Parlament Europeu", ha reflexionat Asens, assenyalant que es tracta d'un "moment crucial i amb moltes coses en joc". Asens ha insistit en el fet que encara no és el candidat dels comuns, ja que hi ha d'haver unes primàries i "qualsevol militant s'hi pot presentar". De moment no es coneix cap altra candidatura i ell compta amb el vistiplau de la direcció del partit. 

De tancar la llista a un paper protagonista en la negociació 

Asens havia estat el cap de llista dels comuns el 2019 en les eleccions tant de l'abril com del novembre, i la seva candidatura va quedar en tots dos casos en tercera posició en nombre de vots per darrere d'ERC (guanyadora dels comicis) i del PSC. El 2015 i 2016, amb Xavier Domènech al capdavant i en el millor moment de l'espai de Podemos, havien guanyat les eleccions generals al país. En les eleccions del 2023 els comuns van optar per canviar el seu cap de cartell amb Aina Vidal i Asens, que havia presidit el grup confederal al Congrés dels Diputats en la passada legislatura, va tancar simbòlicament la llista per Barcelona amb Ada Colau. L'aritmètica parlamentària, però, li tenia reservat un paper important en la negociació, especialment amb els partits independentistes i per la seva aposta per la llei d'amnistia. 

En les últimes eleccions europees, el candidat dels comuns va ser Ernest Urtasun, ara ministre de Cultura i portaveu de Sumar. El català anava tercer a les llistes d'Unidas Podemos per darrere de María Eugenia Palop i Sira Rego, ara també ministra d'Infantesa i Joventut i successora d'Alberto Garzón al capdavant d'Izquierda Unida. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!