Jaume Asens, exdiputat i negociador de Sumar, es mostra optimista amb els contactes amb Junts per Catalunya. En una entrevista a RAC1, ha subratllat que les negociacions no seran fàcils i ha afirmat que no pot donar massa detalls per ara. Tanmateix, ha afegit: "Crec que no s’ha de demanar a ningú que renunciï a res i s’ha de tenir en compte que tota negociació parteix d’una posició de màxims, però una negociació també implica voluntat d’apropar-se". 

"Soc optimista, hi ha voluntat d'apropar posicions. Tenim una oportunitat històrica. Cal deixar de demonitzar Junts, és un actor amb qui s'ha de poder arribar a acords, hi tenim l'obligació. Si no, sabem el que ve: l'extrema dreta", ha advertit Asens. 

Tot i no voler revelar massa detalls sobre l'estat ha destacat un parell de coses. Per una banda, que tot legat es troba en una fase molt incipient: "Ens trobem a la casella de sortida. El repte principal és posar-nos d'acord sobre què volem fer i quina és la manera de fer-ho. De moment tractem qüestions formals i no de fons". Per altra banda, ha volgut desmentir la informació sobre que el PSOE ha posat una proposta sobre la taula 

Una aposta per l'amnistia 

Asens s'ha mostrat obert a una llei d'amnistia i ha remarcat en què l'anterior legislatura l'objectiu va ser avançar en la desjudicialització del procés."L'objectiu és treure definitivament el conflicte dels tribunals i tornar-lo a la política, posar el marcador a zero i poder mirar al futur i intentar pacificar fets que no s'haurien d'haver produït", ha exposat. No ha descartat que es pogués aprovar aquesta llei en una primera lectura, fet que acceleraria el procés. 

Qui estaria inclòs en l'amnistia? 

Preguntat per si una eventual amnistia hauria d'incloure els policies encausats per l'1-O, ha respost que "normalment" les amnisties inclouen les dues parts del conflicte, però que, sobre aquest cas en concret, encara no s'ha discutit. Pel que fa al cas Borràs, condemnada per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Asens ha dit que és un cas "molt obert" que està pendent d'un recurs i amb una petició d'indult per part del TSJC. Però ha recordat que el cas Borràs no està inclòs a la llista de represaliats d'Òmnium i ha alertat que depèn de la justificació que es faci la llei d'amnistia podria resultar "més fràgil" de cara a un recurs al Tribunal Constitucional que dona per fet. "Com amb més rigor es faci, més blindada estarà", ha afegit.