Els comuns han proposat l'exdiputat al Congrés i negociador de Sumar, Jaume Asens, ser candidat de la formació a les eleccions europees. Fins ara, qui l'havia fet aquest paper era Ernest Urtasun durant gairebé deu anys, tanmateix, ara es troba al capdavant del Ministeri de Cultura. Les coordinadores nacionals de la formació, Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López, van proposar el passat dilluns a Asens la possibilitat de representar la formació al Parlament Europeu. Per la seva banda, Asens ha demanat uns dies per pensar-s'ho. 

Si Jaume Asens acceptes l'oferta, encara caldria que la llista final es configurés a través d'un procés de primàries. Asens compta amb una llarga trajectòria dins de l'espai dels comuns, fet que el fa una opció destacada per agafar el relleu d'Urtasun. Segons informa El Periòdico, la formació veu en Asens un perfil que "encaixa", per la seva trajectòria i la seva recent notorietat en la política estatal. 

Ruptura amb Podem

Asens va ser líder d'Unides Podem al Congrés dels Diputats durant la passada legislatura i al juny va anunciar que no repetiria com a candidat a les eleccions espanyoles perquè tenia intenció d'abandonar la política institucional. Tot i això, el seu nom no ha abandonat l'actualitat. Per una banda, pel seu paper en les negociacions per formar govern a La Moncloa. Per altra banda, perquè recentment va anunciar que feia temps que s'havia donat de baixa de Podem, formació de la qual va ser fundador. En una entrevista, Asens va reconèixer que havia vist el fet de donar-se de baixa del partit "com una espècie de dol, una ruptura dolorosa". 

"És desprendre's d'una part de la vida que m'ha configurat políticament, però ara mateix no em reconec en aquest partit", va apuntar Asens, qui va destacar que la formació no és la mateixa de quan va néixer: "Crec que el Podemos del 2015 està més representat en el Sumar d'avui que en el Podemos d'avui". 

Asens i la llei d'amnistia 

Recentment, Asens ha exercit de negociador de Sumar i s'ha posicionat obertament a favor de la llei d'amnistia. Tanmateix, ha advertit: "Una llei perfecta, blindada al cent per cent de possibles atacs de jutges ultres, és un miratge i impossible". "No podem tenir una llei que s'adapti a les ocurrències d'un jutge embogit que no té aturador. La votació de l'altre dia va ser una victòria de García-Castellón, de la dreta. Junts ha caigut en una trampa i li dona més temps per rearmar-se", va declarar fa deu dies Asens. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!