Insòlit. El partit ultra Vox ha informat, aquest dimecres, que ha presentat un escrit "a la secció 4 del Tribunal Suprem" en el qual demana “la declaració testifical” de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, i de l’exdiputat d’En comú Podem, Jaume Asens, per haver-se reunit dilluns amb el president a l’exili Carles Puigdemont, a la seu del Parlament Europeu. En el comunicat, el partit d’ultradreta afirma que Puigdemont “és un dels quatre investigats sobre els quals està pendent la seva compareixença davant la justícia per al seu enjudiciament”. Per contra, la majoria de forces democràtiques qualifica aquesta reunió com el primer pas real perquè el diàleg vers el conflicte polític català, inexistent des de la tardor del 2017, torni.

Vox no fa aquesta petició directament al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que és l'instructor de la causa penal contra el president català, i del qual va anul·lar la seva detenció en l'àmbit internacional, a l’espera de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la seva immunitat europea, retirada pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE). I és que el partit és coneixedor d'aquest extrem perquè es manté com a acusació popular contra els líders polítics catalans en la causa penal a l'Estat espanyol.

Conseqüències penals

En el comunicat, Vox afirma que en el seu escrit “adverteix al Tribunal Suprem” que la reunió entre els tres polítics “tracta de disfressar una visita de cortesia parlamentària de Yolanda Díaz- argumentant que es realitza a títol personal- “amb l’objecte de “deslligar-se de les conseqüències polítiques i penals que se’n poden derivar”. Pel partit de Santiago Abascal, la vicepresidenta Díaz i Asens “s’han reunit amb un pròfug de la justícia”. Un terme no del tot ajustat a dret, ja que Puigdemont, després dels recursos del seu advocat Gonzalo Boye, està personat en la causa penal del Tribunal Suprem (primer el jutge Llarena no l’acceptava), se li comuniquen totes les resolucions, i per ara no hi compareix, en sostenir que no tindria un tractament just. A Bèlgica, Puigdemont té contacte directe amb les autoritats judicials, i per tant tampoc és un pròfug.

Per ignorància o per confondre, la formació ultra, però sosté que Díaz i Asens “són coneixedors de la situació jurídica en la qual actualment es troba Puigdemont” i hi afegeix que “recau sobre Díaz i Asens l’obligació de promoure la persecució dels delictes i dels seus responsables i de no facilitar la comissió d’altres de nous”.

Anàlisi dels seus plans

Finalment, Vox manifesta que sol·licita a l’alt tribunal espanyol l’anàlisi del “coneixement directe dels plans de Carles Puigdemont que la vicepresidenta Díaz podria haver tingut de forma directa amb l’investigat”, per evitar així futurs plans o actes delictius per part de l’encausat”. La petició del partit d’Abascal és fer una investigació prospectiva a la cerca de fets delictius, prohibida en l’àmbit penal. La resposta del Suprem pot ser una no admissió a tràmit d’aquesta estranya petició.