Els comuns mantenen hores d'ara oberta la decisió final sobre qui liderarà la candidatura de Sumar per Barcelona el pròxim 23-J. "Està tot obert", han assenyalat fonts dels comuns a ElNacional.cat  a poques hores que el consell nacional de Catalunya en Comú doni llum verda a la llista per a les eleccions generals aquest divendres.

El fins ara president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés i cap de llista d'En Comú, Jaume Asens podria repetir com a cap de llista a les eleccions generals i, de fet, segons ha avançat El País, Asens hauria estat l'escollit per ser el número u per Barcelona del projecte de Yolanda Díaz per als pròxims comicis, però fonts dels comuns han negat posteriorment que la decisió estigui presa.

El possible nomenament d'Asens no està exempt de reticències. El debat en el si del partit hauria estat intens, ja que sobre la taula hi ha un altre nom: Aina Vidal, diputada des del 2015. Vidal podria fer tàndem amb Asens i seria la seva número dos. Malgrat que hi hauria un acord entre els dos candidats, veus des de dins dels comuns tindrien planejat defensar la candidatura de Vidal com a número 1 fins al final. Consideren que el perfil de Vidal és més adequat: jove, relacionada amb les lluites sindicals i amb gran connexió amb les bases. 

En quarta posició a la llista hi serà Lilith Verstrynge, secretària d'organització de Podemos i previsiblement el número 8 serà per a Maria Pozuelo, responsable d'organització de Podem Catalunya. La resta de la llista encara és una incògnita. 

Sumar té el vistiplau de la JEC

La Junta Electoral Central ha donat el seu vistiplau a les dotze coalicions registrades amb vista a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol, entre les quals destaca l'aliança Sumar que encapçala la vicepresidenta Yolanda Díaz. El divendres 9 de juny va acabar el termini per registrar coalicions i davant la JEC se'n van acreditar una dotzena, tres d'àmbit estatal, una específica per al Senat, i vuit autonòmiques.

Entre les estatals destaca Sumar, que és la coalició que uneix més partits, en concret, 14: Sumar, Podem, Esquerra Unida, Més País, Més Madrid, Verds Equo, Aliança Verda, En Comú Podem, Compromís, Projecte Drago, Més i Xunta Aragonesista. També es van presentar Recortes Cero, coalició formada per la Unificació Comunista d'Espanya (UCE), Demos+ i Viva!, i Resistència Popular (RP), que inclou el Partit del Treball Unificat, Democràcia Efectiva i Unió Republicana.

La coalició registrada per al Senat és la denominada Esquerres per la Independència que uneix Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Euskal Herria Bildu (EH Bildu), que presentarà llistes a la Cambra Alta a Catalunya, el País Basc i Navarra.