L’ambició d’Isabel Díaz Ayuso (Madrid, 1978) va més enllà de la Comunitat de Madrid que presideix des del 2019. Va ser l’aposta arriscada de Pablo Casado -amb qui es va conèixer a les joventuts del PP- i, pel camí, s’ha fet amo i senyora del govern regional, s’ha posat al capdavant del partit a Madrid, ha apartat el que va li va donar la primera oportunitat i té la vista posada en La Moncloa. Per això, Alberto Núñez Feijóo va amb peus de plom amb la líder madrilenya, a qui algunes veus situen com a substituta al capdavant de Gènova si el gallec embarranca en les pròximes cites electorals. A les eleccions autonòmiques de 2023, Ayuso aspira a aconseguir la majoria absoluta després de governar dos anys en solitari.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

🗓️ Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any?
 

La popularitat de Díaz Ayuso va multiplicar-se exponencialment durant la pandèmia de la COVID-19. Al llarg d’aquells mesos tan durs per a la societat, va apostar per una política sanitària laxa amb els tancaments. De fet, va forjar la seva victòria de les eleccions de 2021 als bars i restaurants, als quals va deixar que obrissin sempre a excepció dels confinaments més restrictius de les primeres setmanes. “Libertad” per obrir establiments i anar a prendre cervesa va ser el lema capçalera que va popularitzar. En aquest sentit, va fer servir l’aperturisme del qual va fer bandera per contraposar-se a les mesures restrictives de confinament que impulsava el govern de Pedro Sánchez des de La Moncloa.

Aquella embranzida, que es va traduir en un triomf electoral sense pal·liatius a les eleccions anticipades de 2021, la va empènyer a convertir-se de facto en l’oposició a l’executiu central. Des de llavors, Isabel Díaz Ayuso destaca per opinar de qüestions que superen els límits geogràfics de la seva comunitat i lidera debats polítics d’àmbit estatal anticipant-se fins i tot a Pablo Casado primer, i a Alberto Núñez Feijóo després. L'última mostra en va ser el xoc per arraconar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, dels actes del Dos de Maig.

La convivència estranya amb Núñez Feijóo a les eleccions autonòmiques

Un cop apartat Pablo Casado del partit després de l’enfrontament directe, Alberto Núnez Feijóo ha assumit el lideratge del principal partit de la dreta i ha agafat les regnes tenint sempre un ull sobre la madrilenya. En el primer any d’una convivència estranya, el gallec ha tractat amb respecte i distància i ha evitat qualsevol xoc malgrat que ella ha tingut més d’una sortida de to que ha distorsionat el discurs del PP. Els equilibris interns es mantenen tot i que tenen tant un com l’altre representen dos estils ben diferents en el fons i en la forma. A mesura que s'han apropat les eleccions, Feijóo ha acabat adoptant el discurs d'Ayuso per plantar cara a Vox fent bandera del "combat de les idees".

El discurs conservador amb tics populistes i identitaris d’Ayuso permet a Feijóo mantenir la imatge de líder moderat i centrat que propugna des que ostenta el lideratge del partit. La vessant més contundent de la madrilenya serveix també per parar els peus electoralment a Vox, amb qui el gallec encara no té una posició clara i definida. Aquest estil s’evidencia a l’Assemblea de Madrid, on continua exercint de vers lliure. “Que et voti Txapote”, va llençar durant una sessió de control contra el PSOE. Feia referència a l’etarra que va assassinar Miguel Ángel Blanco i que pretén recordar que un dels grans aliats de la coalició és Bildu. Convé recordar que la referència polèmica a ETA és una afirmació que va popularitzar Vox. De fet, amb aquestes provocacions i enviant missatges identitaris, Díaz Ayuso creu que ha trobat la fórmula per aturar l’ascens de l’ultra dreta a la seva comunitat

📆 Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls
 

Al seu torn, hi ha qui pressiona Feijóo perquè actuï amb més duresa contra Pedro Sánchez i el substitut de Casado usa Ayuso per fer d’ariet ideal per acontentar les diferents ànimes del PP. De fet, Feijóo ha premiat la madrilenya protagonitzant mítings i actes conjunts, a diferència del que passa amb la resta de barons, que tenen una exposició pública més discreta. En qualsevol cas, tant un com l’altre fan un tàndem que es retroalimenta de cara a les eleccions municipals i autonòmiques. 

Al marge del tiquet que vertebren, a Gènova sobrevola un temor ben viu, que és l’amenaça que representa l’ambició de poder d’Isabel Díaz Ayuso. Malgrat que ha negat sempre que vulgui desbancar Feijóo de la cadira i que vulgui liderar el PP estatal, la seva popularitat i la solvència electoral fa pensar que si el gallec s’estampa en els exàmens electorals, ella no dubtarà en fer el pas i presentar-se com a candidata absoluta a Génova 13. En el camí ja ha deixat alguns cadàvers.

El xoc fratricida amb Pablo Casado

La víctima més sonada va ser Pablo Casado, a qui va defenestrar després de llançar-se els plats pel cap en públic. En l’anterior etapa, la popularitat d’Ayuso s’interpretava com una amenaça, però la relació va saltar pels aires tan bon punt va saber, a l’estiu de 2021, que el seu partit l’investigava arran d’un contracte polèmic per la venda de material sanitari que va beneficiar el seu germà. Ella va utilitzar una suposada trama d’espionatge publicada per El Mundo i El Confidencial per fer el desafiament definitiu contra aquells que creia que la volien decapitar i frenar-li les aspiracions per liderar el PP madrileny.

Assessorat al mil·límetre pel seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, Ayuso va sortir a l’arena amb el ganivet entre les dents. “Mai m’he arribat a imaginar que la direcció nacional del meu partit actuessin d’una forma tan cruel i tan injusta contra mi (...) Les declaracions que estan publicant els mitjans de comunicació, que provenen de l’entorn de Pablo Casado i que ell no desmenteix, són el pitjor que es pot esperar dels polítics”, va dir des de la seu del govern regional a la Puerta del Sol. Díaz Ayuso se’n va sortir amb la seva després d’arrenglerar-se amb els barons per esborrar Casado i ungir Feijóo.