El 2023 és un any electoral per definició. En aquest any celebraran eleccions municipals i eleccions generals, però, a més, en algunes comunitats autònomes de l'Estat espanyol hi haurà una tercera convocatòria electoral: les eleccions autonòmiques. Aquestes darreres se celebren en 12 territoris. Tot plegat deixa un any amb l'agenda política marcada clarament pels comicis, però quins dies i on es posaran les urnes als col·legis electorals? 

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber
 

Quan són les eleccions municipals 2023?

El pròxim 28 de maig de 2023, tots els municipis de l'Estat espanyol tenen una cita amb les urnes per escollit els seus representants. Aquesta convocatòria d'eleccions municipals afecta tot l'Estat, i a més del mateix dia de les votacions hi ha altres dates claus:

  • Dilluns 3 d’abril del 2023 - Decret de convocatòria de les eleccions municipals
  • Divendres 12 de maig del 2023 a mitjanit - Inici de la campanya electoral
  • Divendres 26 de maig del 2023 a la nit - Final de la campanya electoral
  • Dissabte 27 de maig del 2023 - Jornada de reflexió
Calendari eleccions municipals 2023

Tothom que necessiti votar per correu a les eleccions municipals, ha sol·licitat el vot a partir del dia que el rei VI firmi el decret de convocatòria d'eleccions. Prèviament, el dia 28 de març, el Consell de Ministres aprovarà la convocatòria i la farà arribat al monarca que, previsiblement, la signarà el dia 3 d'abril.

🗳️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls
 

Quan i on són les eleccions autonòmiques 2023? 

Moltes comunitats celebren les seves eleccions autonòmiques aprofitant la convocatòria de les eleccions municipals. És a dir, que el mateix 28 de maig hi haurà territoris que tindran comicis municipals i autonòmics. Concretament, aquesta duplicitat es donarà a: Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Extremadura, Illes Balears, Comunitat de Madrid, Regió de Múrcia, Navarra i La Rioja, així com a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. 

A més, hi ha el peculiar cas de la Comunitat de Madrid. Tot i que es van avançar les eleccions fa gairebé dos anys, l'Estat d'Autonomia recull que malgrat que encara que s'hagin celebrat eleccions anticipades, quan arriben les municipals o "el terme natural de la legislatura ordinària", s'ha de tornar a votar. 

🤔 Quines eleccions hi ha a Catalunya aquest 2023?: data de les municipals i les generals
 

Quan són les eleccions generals 2023 a Espanya?

Les eleccions generals 2023 se celebraran el 23 de juliol. Després dels mals resultats del PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat eleccions anticipades. Així doncs, seran les primeres que se celebraran a Espanya en plenes vacances d'estiu: mai hi ha hagut comicis al Congrés i al Senat ni al juliol ni a l'agost.

La campanya electoral per a les eleccions generals del 23-J començarà el 7 de juliol a les 0:00 hores. A partir d'aquest dia els partits engegaran una campanya que s'allargarà durant 15 dies, és a dir, fins al 22 de juliol a les 0:00 hores. Tal com estableix la llei electoral, el 22 de juliol, serà la jornada de reflexió per als partits vint-i-quatre hores abans de la cita electoral.