La presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata del PP a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat els cinc segles de capitalitat de Madrid i ha advertit que "cap nació posaria en perill un patrimoni semblant". En l'acte institucional del Dos de Maig, Ayuso no ha dubtat a insistir en el seu menysteniment cap al poble català i basc, afirmant que tan malament no ho estan fent quan "passen els anys i a Madrid segueix sense haver-hi xarnegos, ni maquetos, ni forasters". Malgrat que, ha tret pit de ser una regió que acull  a tots sense deixar de perdre la seva essència. "Els madrilenys han aconseguit un estrany equilibri: ser amables amb tots i, alhora, capaços de satisfer les ganes de triomfar del més exigent", ha remarcat. "Terra de bona gent que admira qui té alguna cosa bona de fer i comptar", ha afirmat la presidenta madrilenya. 

Defensa acarnissada de Madrid 

Durant la seva intervenció, la presidenta madrilenya ha afirmat que "un espanyol continua sent reconeixible a qualsevol part, com ho és l'estil de la vida madrilenya. Sense deixar de canviar amb els segles, hem mantingut una cosa comuna que sorprèn, desconcerta i entusiasma el món: l'alegria, el sentit de la família, els amics, la necessitat que la nostra vida més personal tingui arrels, que és el que ens permet ser veritablement lliures i innovar", ha afirmat.  En aquest punt, ha indicat que veu "perfectament possible" que els madrilenys actuals poguessin compartir amb els seus avantpassats "una canya o un vi", recordant "allò bo i dolent" que han passat, tant ahir com avui.

"Els madrilenys de 1808 s'admirarien de tot el que hem aconseguit junts. Som una nació pròspera, capdavantera en infinitat de disciplines, continuem sent una potència cultural, i som més acollidors que mai", ha subratllat, al mateix temps que ha defensat que als madrilenys no els falta ni "il·lusió" ni "treball" per estar a l'altura del patrimoni que hereten. 

Tensió entre Bolaños i Ayuso

El moment més tens de la jornada del Dos de maig ha estat l'enfrontament entre el govern espanyol i el de Díaz Ayuso quan han impedit al ministre de Presidència, Félix Bolaños, a qui s'havia acusat d'"autoconvidar-se", pujar a la tribuna principal de la desfilada-cívica militar de les celebracions institucionals del Dos de Maig, mentre que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha ocupat un lloc d'honor.

Durant el discurs de la presidenta a la Real Casa de Correus, el ministre de Presidència ha ocupat un lloc en primera fila, al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i al costat del Delegat del govern espanyol, Francisco Martín. Però, en canvi, quan s'ha iniciat la desfilada, Bolaños ha intentat pujar a la tribuna, juntament amb la resta de representants polítics, però els membres de protocol de la Puerta del Sol li han impedit el pas. L'equip de protocol d'Ayuso assegura que el ministre de Presidència -qui sí que va assistir l'any passat en lloc de Pedro Sánchez- no ha estat convidat als actes, per la qual cosa veuen la seva assistència com "una provocació".