Queda poc més de dos mesos per la gran cita electoral a l'estat espanyol, que el proper 28 de maig celebra eleccions municipals a tot el territori i, a més, algunes comunitats també tindran eleccions autonòmiques. Les eleccions ja tenen una data fixada des de fa temps, però la convocatòria oficial no es farà fins al proper 3 d'abril. Aquest dia serà quan el rei Felip VI signarà el decret de convocatòria electoral i es publicarà l'endemà mateix, el 4 d'abril. La campanya electoral, per la seva banda, no arrencarà fins al 12 de maig a les 00:00 i acabarà la mitjanit del 27 de maig, quan tingui lloc la jornada de reflexió, tal com indica la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral General).

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📩 Vot per correu a les eleccions municipals 2023: terminis i tot el que has de saber
 

Quants municipis votaran a les eleccions municipals 2023?

Segons dades publicades el 2022 per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), hi ha un total de 8.131 municipis a l'estat espanyol, per tant, aquesta és la xifra de municipis que el proper 28 de maig celebren eleccions municipals als seus ajuntaments. Les dades indiquen que la comunitat autònoma amb més municipis és Castella i Lleó, amb 2.248, seguida de Catalunya, amb 847, i en tercera posició Castella la Manxa, amb 919 municipis. Per contra, Múrcia és la comunitat amb menys nombre de municipis: només n'hi ha 45.

​Eleccions municipals 2023: com ho puc fer per votar per correu?

Un cop les dates estan clares, és important calcular els temps en el cas que ja es prevegi que el dia de les eleccions municipals 2023 no se serà al municipi on s'està empadronat. El vot per correu és la solució per enviar el vot abans de la data dels comicis i poder ser fora el dia de la jornada electoral, però s'ha de tenir clar amb temps perquè hi ha certs documents que s'han de sol·licitar amb temps. El vot per correu es pot demanar a partir del 3 d'abril, quan Felip VI signa el decret de convocatòria, i hi ha termini fins al 18 de maig.

🗳️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions municipals 2023?
 

El vot se sol·licita a les oficines de Correos on l'interessat omplirà una sol·licitud amb l'adreça postal on es vol rebre la documentació electoral. Un cop s'hagi acceptat la sol·licitud de vot per correu a les eleccions municipals 2023, l'Oficina del Cens Electoral enviarà una papereta de cadascuna de les formacions polítiques, un sobre de votació per a cada procés, el certificat d'inscripció al cens, un sobre amb la informació de la mesa electoral i un full explicatiu amb les instruccions. Amb tot això, el ciutadà votarà i portarà els sobres a Correos on s'enviaran de manera gratuïta.