Un xoc de protocol amb un rerefons electoral. El govern espanyol ha sortit en tromba contra Isabel Díaz Ayuso per haver impedit que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, pugés a la tribuna que presideix la desfilada militar celebrada en motiu del Dos de Maig, el dia regional de la Comunitat de Madrid. La Moncloa ha acusat la madrilenya d’incomplir la llei, d’ignorar "la lleialtat institucional" i d’"instrumentalitzar" la festivitat en benefici del Partit Popular. A les portes de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, Ayuso alimenta el xoc contra el govern central i no desaprofita cap oportunitat per buscar-li les pessigolles en el seu afany per confrontar directament amb Pedro Sánchez.

Feia dies que la presidenta del govern de la Comunitat de Madrid tenia la mosca al nas i amenaçava de posar problemes amb la presència als actes del ministre Bolaños, mà dreta de Pedro Sánchez al Consell de Ministres, a qui acusen d’alimentar manifestacions en les últimes setmanes contra els interessos del govern regional. Tot i no haver-lo convidat formalment, Ayuso ha situat Bolaños a primera fila en la tradicional cerimònia que es fa a l’interior de la Real Casa de Correos, la seu del l’executiu madrileny. S’ha assegut al costat de l’única representant del govern central convidada a l’acte: la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Amb tot, els espurnes han saltat pels aires en el moment que la celebració s’ha traslladat al carrer, en la desfilada militar que es fa a la Puerta del Sol. Allà s’homenatja cada any als madrilenys que es van alçar contra l’ocupació francesa comandada per les tropes napoleòniques. Com que no hi estava convidat, els responsables de protocol de l’administració madrilenya han barrat el pas a Félix Bolaños quan intentava pujar a la tribuna principal, en un moment de tensió. A l’escenari, presidint l’acte militar, sí que hi eren la mateixa Díaz Ayuso; la ministra Robles; el cap de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo; l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida i altres càrrecs regionals i militars.

El govern espanyol entra en còlera

L’escena viscuda ha enfurismat a la sala de màquines de La Moncloa, que ha acusat Ayuso d’incomplir un reial decret que regula la presència de les autoritats en commemoracions oficials. Segons l’article 12 de l’Ordenament General de Precedències a l’Estat, els ministres tenen preferència per davant del cap de l’oposició, la presidenta del parlament madrileny i l’alcalde de Madrid.  “Avui el PP s’ha saltat les normes bàsiques del nostre Estat democràtic i de dret”, s’han queixat fonts de l'executiu central, que han lamentat “la instrumentalització que ha fet el PP de la festa de la Comunitat de Madrid faltant, fins i tot, al deure bàsic de la lleialtat institucional”.

I abans: defensa de la “capitalitat”

En la cerimònia, Isabel Díaz Ayuso ha defensat els cinc segles de capitalitat de Madrid i ha advertit que "cap nació posaria en perill un patrimoni semblant", apuntant a Pedro Sánchez. En l'acte institucional del Dos de Maig, Ayuso no ha dubtat a insistir en el seu menysteniment cap al poble català i basc, afirmant que tan malament no ho estan fent quan "passen els anys i a Madrid segueix sense haver-hi xarnegos, ni maquetos, ni forasters". Malgrat que, ha tret pit de ser una regió que acull a tots sense deixar de perdre la seva essència. "Els madrilenys han aconseguit un estrany equilibri: ser amables amb tots i, alhora, capaços de satisfer les ganes de triomfar del més exigent", ha remarcat. "Terra de bona gent que admira qui té alguna cosa bona de fer i comptar", ha afirmat la presidenta madrilenya.