La coportaveu de Podemos al Congrés, Isa Serra, ha assegurat que l'assalt al Capitoli dels Estats Units per part de seguidors del president sortint, Donald Trump, revela els perills de l'"emblanquiment de la ultradreta" i no el sorprendria que, d'aquí a uns anys, es pogués veure "alguna cosa similar" a Espanya per part de seguidors de Vox.

"No em sorprendria si en uns anys veiem entrar al Congrés dels Diputats a Abascal amb banyes i veure Casado i Arrimadas posant tuits dient que quina barbaritat, però ja serà massa tard", ha emfatitzat Serra en una entrevista amb Europa Press, fent una referència irònica amb la vestimenta que va portar un dels integrants que va accedir al Capitoli i s'ha tornat viral en xarxes.

Per a Serra, és "evident" que l'ocorregut ahir als Estats Units és un "intent de cop d'Estat" i que, ara, l'important és "treure lliçons" del que ha passat per aconseguir que no torni a produir-se. Segons ha indicat, el primer ensenyament té a veure amb els drets en democràcia, que s'han de continuar "defensant i ampliant", ja que el fet de ser conquerits no significa que siguin "inamovibles".

No subestimar l'extrema dreta

En segon lloc, Serra ha assegurat que s'ha arribat a aquesta situació per haver "subestimat a l'extrema dreta a tot el món", sobretot per determinats poders que han tractat que la ultradreta sembli una "opció respectable i legítima". Exemples d'ells, segons ha relatat, és l'"infravalorar cops d'Estat com en Bolívia" i la "connivència" de certs sectors mediàtics que han facilitat la cultura de les "mentides i les fake news".

Davant aquesta dinàmica, ha explicat que existeixen dues sortides. Una és la que defensa l'extrema dreta, que és "excloent" i pretén "anar cap enrere". L'altra és antagonista i radica en una sortida "cap a davant" amb l'ampliació de drets, garantint la convivència democràtica i el benestar del conjunt de la societat.

A escala espanyola, la coportaveu de Podemos ha advertit de certes experiències en relació amb l'ascens de l'extrema dreta, com el xat d'antics militars amb "anhels colpistes" que parlen d'"afusellar 26 milions de persones", actituds que alimenta Vox parlant "constantment" de Govern "il·legítim" davant de l'actual Executiu de coalició.

Però també ha retret a l'oposició de la resta de la dreta, en al·lusió a PP i Ciutadans, que "compra" aquest discurs amb la seva concepció "patrimonialista" de les institucions, com si "només ells poguessin estar en el Govern", provocant així que "augmenti la ultradreta".

"No ens hauríem de sorprendre si d'aquí a uns anys estem veient a Espanya una cosa similar al que ha succeït en els Estats Units per part de seguidors de Vox", ha alertat Serra.

Contra PP i Ciutadans

A més, ha arremès especialment contra aquesta "equidistància", que és "tan nociva", per part de determinades figures mediàtiques que proven d'equiparar protestes en defensa dels drets "amb el feixisme, que és verí per a la democràcia".

Especialment s'ha referit al cas de l'expresident de Ciutadans Albert Rivera, en interpretar que a Twitter ha "intentat comparar una manifestació legítima, pacífica i al carrer davant el Congrés (en al·lusió a la protesta de Rodea el Congreso durant el 15-M) amb què la ultradreta entri a trets al capitoli" per intentar frenar la confirmació del candidat demòcrata, Joe Biden, com a nou president dels Estats Units.

"Jo crec que és un emblanquiment del feixisme i que va al camí que precisament continuï ascendint", ha censurat la dirigent de la formació morada.

En aquesta línia, ha criticat la postura que està veient per part de la dreta, sobretot de Cs, demostra que no es pretén trencar amb Vox i que el seu objectiu és "confondre la ciutadania" en comparar una manifestació amb un intent de cop d'Estat. I segons el seu parer ho fan no només perquè comparteixen "moltes de les seves polítiques" sinó, sobretot, perquè governen amb Vox en autonomies com Andalusia o Madrid.

Fotografia principal: Isa Serra en una entrevista per a Europa Press