El Congrés dels EUA ha ratificat aquest dijous la victòria del president electe, el demòcrata Joe Biden, en les eleccions de novembre, després d'una llarga i extraordinària jornada que va incloure un assalt al Capitoli per interferir en el procés de confirmació dels resultats. Poc després, el president sortint, Donald Trump, ha cedit i ha acceptat la seva derrota i ha promès una "transició ordenada".

La sessió conjunta d'ambdues cambres del Congrés va confirmar que Joe Biden i la vicepresidenta electa, Kamala Harris, van superar la barrera dels 270 vots electorals que dona les claus de la Casa Blanca, amb un total de 306, i per tant arribaran al poder el pròxim 20 de gener.

Mike Pence comunica ratificación Biden EFEMike Pence comunica la ratificació dels resultats electorals que donen la presidència a Joe Biden / Efe

Prou ratificació

El vicepresident nord-americà, Mike Pence, que presidia la sessió, ha declarat que aquesta ratificació s'havia de considerar "suficient" per acceptar l'elecció de Biden. Pence ha acabat així una sessió que va començar a primera hora de la tarda de dimecres i va quedar interrompuda pel violent assalt al Capitoli dels seguidors del president Donald Trump, un setge que va durar gairebé quatre hores i es va saldar amb quatre morts, 14 policies ferits i almenys 52 detinguts.

Unes dues hores després que les autoritats aconseguissin aclarir el Capitoli i els seus voltants, ambdues cambres del Congrés han tornat a reunir-se per seguir amb el procés de ratificació del resultat de les eleccions, que ja va quedar confirmat al desembre per l'òrgan competent als EUA, el Col·legi Electoral.

Set hores de debat

La nova sessió ha durat més de set hores a causa del debat en ambdues cambres sobre dues objeccions al resultat de les eleccions a Pennsilvània i a Arizona, ambdues presentades pels aliats de Trump. Com s'esperava, les dues cambres han votat a favor de respectar el que es va votar en els comicis en aquests dos estats, i la sessió conjunta ha continuat segons el previst. Després de fracassar l'objecció sobre Pennsilvània, Pence ha continuat obrint els sobres per comptar el resultat relatiu a cada estat, per ordre alfabètic, i no hi ha hagut més objeccions reeixides.

L'efecte de l'assalt

En començar la jornada s'esperava que almenys tretze senadors presentessin o recolzessin objeccions possiblement en quatre estats més: Geòrgia, Michigan, Nevada i Wisconsin. No obstant això, l'assalt al Capitoli n'ha dissuadit alguns de continuar amb el seu pla, i cap senador ha recolzat les objeccions que van presentar en aquests estats diversos congressistes republicans.

Imatge principal, el president electe dels EUA, Joe Biden / Efe