El protagonista de l’assalt al Capitoli ha estat Jake Angeli, l’home que ha encapçalat l’acció de fanàtics seguidors de Donald Trump. Conegut com a Yellowstone Wolf, s’ha convertit en la cara més visible de l’acte d'insurrecció que durant unes hores va captar l’atenció internacional. Vestit amb pells, amb un barret de pell amb dues grans banyes i amb els tres colors de la bandera nord-americana pintats a la cara, Angeli va entrar al Capitoli bramant en favor de Trump.

Angeli, natural de Phoenix (Arizona) i de 27 anys, és un seguidor del moviment QAnon, una xarxa que promou teories de la conspiració i que aplega una part de la ultradreta als Estats Units.  Es considera un patriota i un supersoldat fidel a les teories conspiratives de QAnon. Va participar en les manifestacions posteriors a les eleccions que van donar la victòria a Biden defensant les denúncies de frau de Trump.  En una entrevista a l’Agència Efe va assegurar que molts dels vots que va rebre el president electe provenien de persones que havien mort feia més de dues dècades.

Aquest home considera que comunistes i globalistes s’han infiltrat al govern dels Estats Units “per destruir-lo i crear un nou ordre mundial” i ha arribat a comparar els EUA amb l’Alemanya nazi.

Què és QAnon?

QAnon, creat el 2017, té més de dos milions de seguidors als Estats Units. Consideren Donald Trump infal·lible i tot el que diu irrefutable. Així sostenen que Hilary Clinton és una bruixa satànica contra la qual lluita Trump. Sostenen que Angela Merkel és neta d’Adolf Hitler i que Clinton lidera una xarxa d’assassinats de menors als quals van violar i esquarterar en una pizzeria de Washington. La premsa és l’enemic, defensen el dret a dur armes i sostenen que la pandèmia de la Covid-19 és una invenció per coartar la seva llibertat.

Es tracta d’un moviment supremacista, ultranacionalista, que defensa un país on la immigració no té cabuda. Qui declari Biden president electe és un traïdor, d’aquí l’assalt al Capitoli en una insurrecció atiada per Donald Trump. Aquest moviment ja té una representant al Capitoli, la republicana Marjorie Taylor Greene.

En menys de dos mesos, Angeli ha passat de protagonitzar protestes als jardins del Capitoli d'Arizona a l'esplanada del Capitoli de Washinton DC, on va repetir els seus discursos de la conspiració abans de la inèdita insurrecció del Capitoli. Després d'entrar a l'edifici federal, Yellowstone Wolf va presidir momentàniament la Cambra Alta, protagonitzant una imatge que passarà a la història.

Imatge principal, Angeli entra el Capitoli / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat