L'assalt al Capitoli s'ha saldat amb quatre persones mortes, almenys 14 policies ferits i 52 arrestos. Aquest és el balanç provisional facilitat per les autoritats locals una vegada es va donar per finalitzada l'acció dels manifestants que seguien la crida de l'encara president dels Estats Units, Donald Trump i el Congrés ha prosseguit amb el debat de ratificació de la victòria de Joe Biden.

Les autoritats de Washington havien informat inicialment de la mort d'una dona, que va morir a conseqüència del tret de la Policia del Capitoli, però després van actualitzar aquesta xifra.Tres persones més, que encara no han estat identificades, van morir per ferides que van patir a les instal·lacions del Capitoli, segons ha informat el cap de la Policia Metropolitana de Washington, Robert Contee, que no ha facilitat més detalls sobre aquestes morts. Dos dels 14 policies ferits estan en estat greu.

Seguidors de Trump en els accessos al Capitilio assalt EFeSeguidors de Trump en els accessos al Capitoli / Efe

Emergència pública

Almenys 52 persones han estat detingudes tant a l'interior del Capitoli com en altres emplaçaments de la capital nord-americana. Unes 30 van ser arrestades per violacions del toc de queda que va imposar l'alcaldia de Washington a partir de les 18.00 hores. L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha ampliat durant quinze dies més l'estat d'emergència pública a la capital, fins després de la investidura del president electe, Joe Biden, prevista per al 20 de gener.

Els agents policials van trobar i van desactivar dues bombes casolanes als voltants de les seus dels comitès nacionals dels partits demòcrata i republicà. També van trobar un vehicle al terreny del Capitoli on hi havia un rifle i fins a deu còctels molotov, segons va informar la cadena CNN.

Interferir el procés

L'assalt al Congrés es va produir quan ambdues cambres celebraven una sessió per corroborar la victòria electoral de Biden en les eleccions del novembre passat. El president sortint, Donald Trump, havia instat els seus aliats a interferir en aquest procés i al seu vicepresident, Mike Pence, a arrogar-se un poder que no li atorga la Constitució, i va arengar els seus simpatitzants perquè continuessin lluitant durant un míting al matí a Washington.

Els seguidors del president es van dirigir després al Capitoli i van entrar per la força a l'edifici, fins que les autoritats van aconseguir desallotjar-los més de tres hores després.

debate ratificación victoria Biden Mike Pence, al costat de Nancy Pelosi, en la represa del ple de ratificació dels resultats de les presidencials / Efe

"No han guanyat"

El vicepresident estatunidenc, Mike Pence, ha condemnat la violència registrada durant l'assalt al Capitoli i va etzibar als qui van protagonitzar la insurrecció, tots ells seguidors del president Donald Trump: "No han guanyat". Pence i el líder de la majoria republicana en el Congrés, Mitch McConnell, han condemnat l'assalt al legislatiu quan aquest òrgan ha reprès la sessió, que havia quedat interrompuda hores abans per l'atac, destinada a validar el resultat de les eleccions de novembre.

"Als qui han desfermat avui el caos en el nostre Capitoli: vostès no han guanyat. La violència mai guanya. La llibertat sempre guanya. I aquesta continua sent la casa del poble", ha afirmat Pence, que ha governat durant quatre anys amb Trump i ha estat una de les seves figures més lleials. "Condemnem la violència que ha tingut lloc aquí en els termes més forts possibles. Estem de dol per la pèrdua de vides en aquest lloc sagrat, i les ferides que han sofert els que han defensat avui el nostre Capitoli", ha afegit.

Imatge principal, agents de la policia a les portes del Capitoli / Efe