L'exmandatari bolivià Evo Morales (2006-2019) ha creuat aquest dilluns al matí la frontera amb Bolívia després de gairebé un any vivint a l'Argentina, en un acte que ha comptat amb la presència del president argentí, Alberto Fernández.

"No dubtava que anàvem a tornar, però no estava segur que anava a ser tan aviat, una cosa tan històrica i tan inèdita, gràcies a la unitat del poble bolivià i de moltes autoritats i exautoritats del món", ha assegurat Morals des del pont que connecta la ciutat argentina de La Quiaca amb la localitat de Villazón a Bolívia, on centenars de persones han celebrat la seva tornada. Tot just concloure la compareixença, Morales ha enfilat el camí del pont en companyia de Fernández, que l'ha acomiadat amb una afectuosa abraçada abans de travessar la frontera i reunir-se amb els seus conciutadans.

D'aquesta forma, Morales posa definitivament punt i final a la seva estada a l'Argentina, país al qual va ingressar el desembre de l'any passat per demanar refugi després d'una traumàtica sortida de Bolívia entre acusacions de "cop d'Estat".

A la seva breu intervenció abans de travessar el pont, Morales ha agraït l'ajuda dispensada pel Govern argentí durant els seus onze mesos d'estada a l'Argentina, un temps en què es va sentir "com casa". "Això és una cosa que mai no oblidarem, em vaig sentir com a casa, part de la meva vida queda a l'Argentina. No em vaig sentir abandonat. Va ser una maca història, un maco record", ha afirmat l'ExCap d'Estat bolivià, que també ha tingut paraules d'agraïment cap al Govern mexicà d'Andrés Manuel López Obrador.

evo morals alberto fernandez retorn bolivia - efe

L'expresident de Bolívia Evo Morales, acompanyat del president argentí, Alberto Fernández / Foto: Efe

Així mateix, Morales ha fet balanç dels seus tretze anys com a president de Bolívia, en els quals el seu Govern va garantir la "sobirania i independència d'un Estat" i "la dignitat d'un poble", agregant que ajudarà el nou Executiu de Luis Arce. "Som la pàtria gran, un poble que treballem en solidaritat, però també complementarietat. Compartiré la meva experiència, la lluita segueix mentre existeixin l'imperialisme i el capitalisme", ha conclòs Morales.

"És molt maco ser a la Quiaca, el motiu és garantir-nos que el nostre estimat company i germà Evo Morales torni a la seva pàtria, de la que mai no hauria d'haver sortit i mai no hauria d'haver estat maltractat com va ser," ha recalcat el mandatari argentí. En aquest sentit, Fernández ha manifestat que en els últims quatre anys "Amèrica Llatina va anar desintegrant-se en individualitats" i ha defensat la unió de tots els països de la regió en una mateixa "pàtria gran", per créixer amb justícia i desenvolupament "no només per a alguns, sinó per a tothom".

"És el deure de cadascun de nosaltres anar en socors d'aquells pobles que es veuen amenaçats o es veuen directament danyats per aixecaments com el que va patir Evo i Bolívia fa un any enrere. Soc molt feliç d'haver pogut tendir-li la mà i allotjar a l'Evo i els companys de Bolívia a la nostra terra", ha destacat Fernández.

evo morals seguidors retorn bolivia - efe

Simpatitzants de l'expresident bolivià Evo Morales realitzen danses tradicionals mentre esperen el seu retorn al país / Foto: Efe

La tornada a casa de Morales

Al terme d'aquest breu acte, que ha comptat amb un nombrós grup de manifestants a ambdós costats de la frontera, Fernández ha acompanyat Morales fins a la meitat del pont que uneix La Quiaca amb Villazón, des d'on s'han acomiadat.

El líder indígena ha continuat cap a la localitat boliviana fins a perdre's entre una multitud formada per milers dels seus seguidors, que l'acompanyaran en el seu camí de tornada fins a Cochabamba.