Indiferència màxima. Acompanyats del Partit Popular, Vox i l'entitat Escola de Tothom, Ciutadans ha fracassat de nou en el seu retorn a Vic per "posar fi" a la immersió lingüística a l'escola catalana. Lluny de provocar i aconseguir imatges de tensió, els espanyolistes únicament han pogut aplegar desenes de persones en la carpa informativa instal·lada al mercat del barri del Remei de Vic aquest diumenge al matí. Un matí que ha transcorregut sense incidents, malgrat les expectatives generades pel gran desplegament policial i la gran presència de mitjans de comunicació. De fet, els que han semblat més crispats han estat ells mateixos, que han acusat l'Ajuntament de Vic de "sectarisme" després de la polèmica generada arran de l'oposició del consistori perquè es col·loquessin aquestes carpes informatives.

 

La portaveu d'Escola de Tothom, Ana Losada, s'ha mostrat molesta pel fet que es pensés que la seva presència a Vic podia generar "tensió" a la ciutat. "Només venim a informar que hi ha una sentència que s'ha d'aplicar i a animar a les famílies a sumar-se a la demanda col·lectiva", ha detallat. L'Ajuntament de Vic, liderat per Anna Erra (Junts), havia denegat les peticions perquè PP, Cs i Escola de Tothom instal·lessin carpes al municipi per defensar la fi de la immersió lingüística. La formació taronja va recórrer a la justícia, que dijous li va acabar donant la raó per tal d'instal·lar la carpa al mercat. En qualsevol cas, ha tornat a punxar tal com va fer la setmana anterior.

 

L'alcaldessa és "totalitària"

Davant d'això, Losada ha assegurat que malgrat que Vic no és com altres poblacions metropolitanes, però on també "hi ha persones en contra de la immersió" que s'han apropat a la seva carpa a signar. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, s'ha mostrat més dur i ha titllat de "totalitària" l'actitud de l'alcaldessa, Anna Erra (Junts). "És impensable que no es puguin posar carpes contràries al que pensa l'ajuntament", ha etzibat. Finalment, ha aplaudit el caràcter "acollidor" de la població i recorda que només hi ha incidents quan "activistes separatistes venen a rebentar els actes". 

Tornant a la qüestió del català a les aules, Losada ha reivindicat la presumpta fi de la immersió com una victòria per a la "igualtat de drets lingüístics". Igualment, l'entitat ha assumit que la Generalitat "desobeirà" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha avisat al govern espanyol que haurà d'actuar per evitar que l'estat de dret es posi en "greu risc". "L'escola ha de canviar i la immersió ha d'acabar", ha insistit. Així, ha celebrat la suposada acceptació que té la seva proposta, que sumaria unes 300 adhesions a la demanda col·lectiva contra el model lingüístic i pedagògic català. "Volem una escola que ens representi a tots i ningú està en contra del català", ha afirmat.

Nerviosisme per Valents

En la mateixa línia s'han posicionat els partits polítics que aquest diumenge han fet acte de presència a Vic per donar suport a l'entitat que promou la fi de la immersió lingüística. El líder provincial del PP, Manu Reyes, ha reclamat un "canvi en el sistema educatiu" i que "planti cara al separatisme". El diputat de Vox Manuel Acosta ha qualificat l'escola catalana de "sinistra, cínica i que segrega", alhora que reivindica el dret dels infants a estudiar en espanyol. Acosta ha considerat que a partir de la sentència sobre el 25% de castellà a les aules es pot començar a "recuperar la llibertat" i ha demanat al govern espanyol que apliqui el 155 si el govern desobeeix.

 

Per la seva banda, Carrizosa ha aprofitat la seva visita a Vic per comentar l'acte de presentació de Valents, un partit que està "més disposat a fragmentar i substituir" que no a promoure la unitat del constitucionalisme. El nerviosisme pel naixement d'aquesta formació és patent tant a Cs com al PP, tal com ha demostrat aquest diumenge el líder del partit taronja. Mentre Valents incorpora exdiputats de Cs, Carrizosa ha assegurat que a ell no l'han cridat, cosa que li sembla sorprenent en un partit "que diu que ve a ordir la unitat del constitucionalisme". Cal recordar que Valents, la refundació de la marca Barcelona pel Canvi creada per Manuel Valls, es va presentar aquest dissabte com "la UPN catalana".