El partit hereu de Manuel Valls, Valents, incomoda a Ciutadans i el Partit Popular,  que veuen amb recel la nova formació, que té com a objectiu unir el constitucionalisme. Valents, que serà presentada en societat aquest dissabte al Born de Barcelona, està impulsada per Eva Parera,  diputada independent del PP en el Parlament, i compta ja entre les seves files a dos exdiputats de Cs. Ambdues formacions admeten el seu nerviosisme per l'impuls de Valents. Constaten amb preocupació com el nou partit els està restant actius en un moment en què tant Ciutadans com el PP es troben en hores baixes.

"Hi ha molta tensió interna", expliquen fonts dels dos partits consultades per l'ACN. De moment, Valents, abans de presentar-se oficialment en societat i constituir la direcció política, ja ha aconseguit sumar a les seves files Jean Castel i Jorge Soler, dos exdiputats de Ciutadans per Girona i Lleida, respectivament. El mateix ha passat amb la marxa de l'exregidora liberal Marilén Barceló, de l'Ajuntament de Barcelona, i tres regidors més del municipi de Sitges. La nova força, hereva de Barcelona pel Canvi de Manuel Valls, aspira a ser una formació d'àmbit català i vol concórrer, d'entrada a les eleccions municipals de l'any que ve. Tant Ciutadans com el PP acusen Valents de nodrir-se del transfuguisme. Joan López Alegre, exdiputat del PP i impulsor del nou partit, afirma assegura que tant els taronges com populars "s'han de fer mirar el motiu pel qual la gent se'ls en va". "Ara estan en una situació de gran debilitat. Nosaltres els deixem la porta oberta". Alegre, que veu el seu nou partit com "la UPN catalana que es quedarà a Catalunya", afegeix que "si PPC i Cs fossin grans màquines electorals, Valents no naixeria".

Fragmentar el constitucionalisme

Nacho Martin Blanco, portaveu de Cs al Parlament, considera que el nou partit d'Eva Parera vol "fragmentar el constitucionalisme". Martín Blanco Nega que hi hagi tensions internes dins de la seva formació, tot i que mostra respecte cap a les veus que ho puguin dir. "Aquest nou partit està afeblint les bigues mestres i no és la millor manera de defensar el constitucionalisme", denuncia. Creu que els casos de transfuguisme "són faves comptades" i que, "en general", veu "bon ànim" entre els regidors que Cs té a Catalunya. Des del Partit Popular eviten valorar l'impacte i les conseqüències de la nova formació.

Qui sí que valora positivament el naixement de Valents és Vox. El portaveu del grup parlamentari de la formació d'extrema dreta, Joan Garriga,  celebra que hi hagi un nou partit que "controli el separatisme", tot i que "se'ls veu com una versió 3.0 de Cs i PP". Garriga no amaga que la divisió del vot més conservador els beneficia. Així Garriga -amb certa ironia- els convida "a aglutinar forces" de cara a les pròximes eleccions.