La formació política Valents, els hereus de Manuel Valls que fins fa poques setmanes s'anomenaven Barcelona pel Canvi, segueixen ampliant el seu espai unionista amb noves incorporacions. La formació, que actualment compta amb dos regidors a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera i Òscar Benítez, ja va anunciar que pretén fer el salt a la política catalana i avui ha fet pública la incorporació de dos exdiputats de Ciutadans (Cs): Jean Castel i Jorge Soler, que seran respectivament els dos primers coordinadors de Girona i Lleida. La proximitat de Cs i Valents no és nova: a les passades eleccions municipals Barcelona pel Canvi es va presentar amb el partit taronja, i la regidora no adscrita Marilén Barceló (ex-Cs) els dona suport.

Ambdós han estat líders de Cs en les seves respectives províncies fins a les eleccions autonòmiques del febrer de 2021 i junt amb aquestes incorporacions, a les quals properament s'uniran coordinadors de Tarragona i Barcelona, Valents vol iniciar un procés d'implantació territorial que té l'objectiu de presentar "una candidatura única transversal constitucionalista" a tots els municipis de Catalunya en les municipals previstes per l'any 2023 i "evitar així la infrarepresentació del constitucionalisme a Catalunya". 

Avui Valents ha presentat les dues noves incorporacions a la plaça de Sant Jaume, des d'on Jean Castel ha manifestat la intenció de la formació de "recuperar els ajuntaments com a garants del compliment de la llei i respecte a les institucions". Segons un comunicat de la formació, volen que els ajuntaments deixin de ser "una joguina en mans de l'independentisme". També la regidora Parera, que alhora és diputada del PP al Parlament de Catalunya, ha explicat que la formació busca reduir la representació d'ERC.

Acte al Born per "desafiar"

El nou projecte polític farà la seva presentació oficial el dia 29 de gener al Born Centre Cultural, perquè volen desafiar "el nacionalisme català": "El lloc escollit no és casual i volem mostrar que cap lloc de Catalunya és aliè a Espanya", assenyalen.

"L'objectiu de Valents és ser present als 947 municipis catalans, perquè s'hi respecti la llei i la nació espanyola, les seves tradicions i costums, i es deixin de finançar organitzacions polítiques contràries als interessos de tots els catalans", explica la formació. 

Més enllà d'aquest acte de presentació que farà Valents, fa uns dies va protagonitzar una de les seves primeres accions, la de mostrar suport a la permanència de la Prefectura Superior del Cos Nacional de Policia al seu emplaçament a la Via Laietana, malgrat que fins i tot el govern espanyol ha admès que en aquesta comissaria es va practicar la tortura durant el règim polític anterior.

La nova formació es fixa com a referents polítics forces com UPN a Navarra o la CSU de Baviera, ja que són partits que combinen l’adhesió al seu territori amb la de l’Estat del qual formen part, Espanya i Alemanya, respectivament. A més, dona per tancada l'època Manuel Valls.