La pregunta que ressona pels passadissos del Parlament és bastant surrealista. Segueix o no segueix sent diputat Pau Juvillà? I la resposta, en cap cas és clara, sinó que conté un cúmul de dubtes i supòsits que a hores d'ara malgrat múltiples compareixences ningú ha resolt amb contundència. El que és clar és que divendres passat la Junta Electoral Central va tirar pel dret i va retirar l'escó de Juvillà i va emetre la credencial de la candidata que el segueix a la llista amb que la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del 14 de febrer. A banda, va exigir a la presidenta Laura Borràs que en el termini de cinc dies hàbils indiqui les mesures preses per retirar l'escó a Juvillà, condemnat per no retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. Doncs tot plegat ha aterrat avui a la Mesa del Parlament, en un context que Borràs ha descrit d'extrema gravetat.

"Proposem als òrgans parlamentaris que desconvoquin les reunions fins que no hi hagi un acord de la comissió". Aquest ha estat l'anunci que ha fet Borràs després de tot un matí de reunions de Mesa i de Junta de Portaveus. La presidenta ha arribat a primera hora amb una proposta més dràstica, la de paralitzar l'activitat parlamentària fins que es reuneixi la Comissió de l'Estatut del Diputat per emetre un informe sobre com s'ha de procedir amb Juvillà. La notícia ha fet trontollar la Cambra, ja que no s'entenia sota quina empara es podia fer una cosa així. L'objectiu de Borràs amb aquesta decisió era mostrar que la unitat independentista acorda aturar-se per mostrar suport a Juvillà, i més enllà d'això, el fet de suspendre l'activitat també permet no agafar-se les mans, ja que així el diputat no hauria de participar i per tant, que existeixi la possibilitat d'estar desobeint. Sigui com sigui la proposta finalment s'ha modificat, primer pels dubtes d'ERC i la CUP sobre aquesta mesura, però també perquè el lletrat ha advertit que paralitzar el Parlament podia tenir conseqüències greus.

Laura Borràs dirigiendose a la reunión mesa parlament caso Juvillà / Sergi Alcàzar

La presidenta del Parlament Laura Borràs i la secretària de la Mesa Aurora Madaula / Sergi Alcàzar

Borràs convoca la comissió per dimecres

És així com s'ha modificat la proposta i finalment s'ha conjurant l'independentisme per aturar l'activitat. Com? Boicotejant les comissions previstes aquesta setmana, on si els partits independentistes no hi van, per falta de quòrum se suspenen. És una mesura similar a la que s'ha fet en altres ocasions quan repressaliats polítics havien d'anar a declarar per alguna causa. Així ha passat avui també, però la magnitud és que també passarà demà, i així fins que no es convoqui la comissió de l'Estatut del Diputat. I quan serà? Segons ha pogut saber ElNacional.cat la presidenta del Parlament signarà avui la convocatòria de la comissió de l'Estatut del Diputat, que es reunirà aquest dimecres a la tarda, i a hores d'ara els grups ja estan treballant el dictamen. Convoca aquesta comissió Borràs després dels últims canvis que hi ha hagut en aquesta comissió i que a efectes pràctics suposen que a hores d'ara no hi hagi presidència. Segons s'ha anunciat aquest dimarts, el diputat de Junts David Saldoni deixa de presidir-la i dona pas al diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que prendrà posició del càrrec dijous. 

No serà doncs fins que arribi aquesta comissió quan se sàpiga que passarà amb Juvillà. Avui fonts de la CUP han assegurat que la secretària general del Parlament hauria comunicat verbalment a la seva assessora, l'exdiputada Maria Sirvent, que ja no treballaria més a la Cambra després de la decisió de la JEC. Aquesta comunicació que assegura la CUP que va fer la secretària a Sirvent el divendres passat els va encendre totes les alarmes, i els va indicar que possiblement això també significarà que Juvillà serà expulsat del Parlament. Malgrat l'enrenou, fonts de la Cambra catalana neguen que s'hagi executat aquesta expulsió. La manera de saber-ho a hores d'ara és amb les nòmines: però fins a finals de febrer no se sabria, o bé amb el fet que Juvillà participés a les comissions, però s'afegeix aquí que està passant per una situació de salut complicada que li impedeix mantenir la seva activitat política.

 

Els comuns s'allunyen

Tot plegat ha provocat que l'oposició en massa hagi sortit en contra de Borràs. Abans que la presidenta hagi comparegut per explicar que recomanaven la suspensió de l'activitat, els grups s'han avançat i s'han agafat a la primera notícia, la de la possibilitat de paralitzar-ho tot. Des del PSC Alícia Romero ha avisat que el seu grup farà tot el possible perquè la Cambra mantingui la seva activitat, i ha amenaçat amb mesures jurídiques qualsevol decisió. També els comuns, socis eventuals del Govern, han estat molt crítics amb la decisió dels grups independentistes. Si bé en un inici havien manifestat el seu suport a Juvillà, avui s'han desmarcat de la decisió de protestar amb una aturada, i han criticat a Borràs de fer un "ús patrimonialista" de les institucions.

albiach david cid ACN

David Cid i Jéssica Albiach (comuns) / ACN

Aquesta qüestió no ha agradat gens a ERC, que ha volgut carregar contra la posició dels de Jéssica Albiach. Així, Marta Vilalta també des del faristol del Parlament ha retret als comuns d'haver girat l'esquena a aquesta causa, els ha acusat de fer focs d'encenalls, i més quan tenen un precedent a les seves mateixes files, com és el cas d'Alberto Rodríguez al Congrés dels Diputats. També ha dit que els grups de l'oposició "estan exagerant" i els ha advertit que "la democràcia no perilla per posposar un dia l'agenda, sinó per la suspensió de drets dels diputats". La portaveu republicana també ha assenyalat que aquesta aturada permetrà que no s'impugni les votacions a les que hauria pogut participar el diputat de la CUP abans que s'emeti el dictamen de la comissió. Amb tot, ha remarcat que com que encara hi ha un recurs i la petició de cautelars vives i sense resposta del Suprem, per al seu grup Juvillà "és diputat i gaudeix de tots els seus drets".

Les diferències amb el cas de Torra

Els moviments expeditius de la JEC són del tot diferents a com va actuar la Junta en el cas de la retirada de l'escó a Quim Torra. Aleshores la JEC va enviar un escrit requerint al president del Parlament Roger Torrent que procedís a fer efectiva la pèrdua de l'escó de Torra i demanant-li, a més, que remetés a la Junta tota la documentació que certifiqués que així s'havia fet. En el cas de Juvillà, la mateixa Junta Electoral ha retirat les credencials del diputat i ha materialitzat el relleu, expedint les noves credencial de la persona que ha d'ocupar l'escó.

A diferència de Torrent, per tant, a Borràs la JEC no li ha deixat marge per decidir si retira o no l'escó, perquè ja ha estat retirat. El que haurà de decidir la presidenta del Parlament és si assumeix desobeir la decisió de la JEC, la qual cosa podria comportar l'assumpció d'altres delictes com la col·laboració en la usurpació de funcions i la malversació, atès que s'estaria pagant amb fons públics el sou a un diputat a qui s'ha retirat l'escó. Tot plegat complica i molt la situació a la presidenta del Parlament, que va arribar a la Cambra amb un cas sota el braç, per suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, i en aquests 11 mesos ha afegit vuit casos més, arran del recurs del PSC al Tribunal Constitucional, per l'acceptació de la delegació de vot a Lluís Puig, a banda de diferents denúncies de Ciutadans i Vox.

Diferències entre ERC i Junts

Aquestes diferències en l'estratègia d'abans i ara han causat xocs entre els partits del Govern. La portaveu de Junts Elsa Artadi va reivindicar ahir que la presidenta Borràs està actuant molt diferent del que va fer Roger Torrent. Per Artadi, Borràs està movent fitxa per mantenir l'acta de Juvillà i arribant fins on ell vulgui arribar. En canvi des d'ERC consideren que s'està actuant ben igual a com ho va fer Roger Torrent, en referència a fer unitat antirepressiva. És per això que dins les files d'ERC hi ha malestar perquè consideren injust que es digui que Torrent no va actuar igual: "L'única diferència entre Borràs i Torrent en clau antirepressiva és que l'actual presidenta rep el suport independentista que, per tacticisme, se li va negar al president Torrent. I és bo perquè, malgrat la ineficàcia del que proposa, el més important és la unitat antirepressiva". Així ha opinat un dels diputats de les files republicanes al seu perfil de Twitter, Pau Morales. Veurem doncs si finalment les tàctiques fetes fins ara serveixen o si finalment Juvillà deixa de ser diputat de la formació anticapitalista. En qualsevol cas, la repressió ha comportat que l'independentisme s'hagi conjurat per fer-hi front. Ara toca estar pendent del calendari. Demà l'activitat parlamentària seguirà suspenent-se, dimecres es reunirà la comissió de l'estatut del diputat, i després es convocarà un ple extraordinari per votar el dictamen. Pot ser aquest mateix divendres, o pot ser a principis de la setmana vinent. 

Captura de Pantalla 2022 02 02 a les 12.32.06