Si una cosa és clara aquesta setmana és que el focus polític estarà sobre Pau Juvillà i les decisions que prenguin els partits independentistes en les properes hores per defensar el seu escó després que la Junta Electoral Central li hagi retirat. De moment avui la majoria independentista de la Mesa del Parlament ha acordat recomanar la paralització de l'activitat parlamentària fins que es reuneixi la Comissió de l'Estatut dels Diputats per emetre un informe sobre si Borràs ha d'acceptar o no aquesta retirada de l'acta. El més possible segons fonts coneixedores és que aquesta comissió es reuneixi dijous a la tarda, i ho farà amb un nou president: Jaume Alonso-Cuevillas.

El canvi s'ha fet efectiu aquest dimarts, el mateix dia que Borràs ha portat la proposta de paralitzar l'activitat parlamentària, encara que segons fonts de Junts es tracta d'un canvi que estava previst des de fa uns dies, i que no afecta només a Cuevillas. Fins ara aquesta comissió la presidia el diputat de Junts David Saldoni, que ara passarà a formar part de la Comissió de Drets Socials. Al mateix temps, Saldoni ocuparà la vacant que deixarà a la comissió el diputat Ferran Roquer, que ha estat nomenat membre de la Sindicatura de Comptes. 

Així doncs Cuevillas serà peça clau en la comissió clau d'aquesta setmana. El diputat, que va coincidir amb Borràs en la seva etapa al Congrés dels Diputats, va ser advocat del president Carles Puigdemont i a l'inici de la legislatura va ser secretari segon de la Mesa del Parlament, però finalment va ser substituït per la diputada Aurora Madaula. El moviment es va produir després que Cuevillas posés a disposició del partit el seu càrrec a causa de les declaracions on posava en dubte que la Mesa hagués de tramitar propostes de resolució sobre el Rei o sobre autodeterminació. 

Un informe sotmès a votació

Previsiblement dijous la Comissió de l'Estatut del Diputat haurà d'elaborar un informe per pronunciar-se sobre l'acta de Juvillà, que també haurà de ser sotmès a votació, per tant els grups hauran de mostrar el seu posicionament. És per aquest motiu que Borràs ha demanat que es reuneixi de forma immediata i mentrestant ha aturat l'activitat del Parlament. Aquesta tarda mateix ja s'ha materialitzat aquesta estratègia i és que la Cambra tenia previstes dues comissions que s'han suspès pocs minuts després de posar-se en marxa per falta de quòrum: els partits independentistes no hi han anat.

Així doncs aquesta setmana estarà marcada pel blindatge de Juvillà. El divendres passat la JEC va comunicar a Borràs​ que deixava sense efecte l'acta de Juvillà i va avisar a Borràs que tenia fins divendres per indicar "les mesures que hagi adoptat" per retirar l'escó al diputat, condemnat per no haver retirat llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. Malgrat la pressió, la presidenta avui ha reivindicat que es mantindran ferms contra la repressió.

La utilització de la Comissió de l'Estatut del Diputat no és cosa nova. Abans d'acabar l'any aquesta comissió ja es va reunir per tractar el cas de Juvillà i va aprovar un dictamen en el qual es defensava que la condemna no s'executarà fins que no sigui ferma. Aquesta qüestió, que també es va votar en el ple​, es va aprovar amb els vots a favor dels grups independentistes però també dels comuns i el PSC. Uns comuns i PSC que avui han estat molt crítics ​amb la decisió de l'independentisme d'aturar l'activitat parlamentària.