La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, "arribarà fins on Pau Juvillà vulgui arribar" en la defensa del seu escó. En roda de premsa, Artadi ha insistit que si la postura del diputat cupaire és de mantenir l'acta mentre no hi hagi sentència ferma, la presidenta de la cambra "l'acompanyarà" i ha remarcat que la intenció és "defensar els drets de tots els diputats, siguin qui siguin". Segons Artadi, això marca "un punt d'inflexió" respecte a la legislatura passada, amb Roger Torrent com a president. "Si la situació s'hagués donat la legislatura passada, Juvillà ja estaria inhabilitat i fora del Parlament", ha dit Artadi.

La portaveu del partit s'ha referit a la situació viscuda la passada legislatura amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui sí que es va retirar l'escó, i ha recordat que això va ser contra la voluntat del mateix president. "Veiem un canvi i un punt d'inflexió, una manera de fer totalment diferent", ha insistit Artadi, que ha afegit que el que és diferent és "l'actitud, les accions i el resultat". D'altra banda, la portaveu també ha lamentat que el cas del president precisament marca un precedent que ara fa "més complicada" tota la situació. Al seu parer, el fet d'acceptar la retirada de l'escó a Torra va generar una jurisprudència que permet que "el Suprem apoderi la JEC per fer coses que no pot fer". Artadi ha remarcat que tot el partit "és al costat" de Borràs i de les accions que pugui emprendre per protegir l'escó de Juvillà i ha reclamat que també hi siguin tots els partits independentistes. En aquest sentit, ha admès que li agradaria poder comptar també amb tots els partits "contraris a la repressió" però ha remarcat que ja saben "fins on arriba el compromís democràtic d'alguns partits".

 

La crida del Consell per la República

Per la seva banda, el Consell per la República ha carregat aquest dilluns contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó al diputat de la CUP, inhabilitat per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tot i que la sentència encara no és ferma. En un comunicat, el govern del Consell i l'Assemblea de Representants han censurat el que consideren una "nova ingerència dels poders de l'Estat espanyol" i han fet una crida a defensar l'acta de Juvillà "fins a les últimes conseqüències".

"Requerim a tots els partits polítics, les entitats i la societat civil que actuïn amb la màxima unitat i determinació tot assumint i responent col·lectivament a aquest nou atac inadmissible a la sobirania del poble català i que es mantinguin ferms en la defensa dels valors del parlamentarisme", diu el Consell per la República, que també expressa el suport de l'organització al diputat, que és secretari de la Mesa, i a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, requerida per la JEC perquè li retiri l'escó. "Si es dóna el cas, demanem al poble que defensi els representants legítims de Catalunya", conclou el comunicat.