El PSC ha presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre la delegació de vot del diputat de Junts a la Cambra catalana Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, al ple d'investidura.

Els socialistes han recorregut l'admissió del vot delegat que la Mesa va aprovar amb el vot favorable de la majoria independentista a l'òrgan i el vot en contra dels dos membres del PSC --Eva Granados i Ferran Pedret--, mentre que el secretari segon, Jaume Alonso-Cuevillas (Junts) es va abstenir al·legant que com a advocat havia format part de la defensa de Puig.

D'aquesta manera, el PSC ha presentat aquest recurs que podria obrir el primer litigi judicial de la Taula de la Cambra en aquesta legislatura perquè consideren que Puig no en reuneix cap de les causes establertes pel reglament del Parlament per delegar el vot.

 

Els motius

Els socialistes han apuntat en el seu escrit al tribunal que aquestes causes són "baixa per maternitat o paternitat; i els supòsits d'hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada degudament acreditada, que han de ser interpretades de manera restrictiva i no admeten ampliar els supòsits, expressament previstos efectuant una interpretació analògica a altres supòsits". "A més, hem de tenir en compte que el Reglament estableix que les sessions del Parlament són presencials", han apuntat.

"Tenint en compte la relació de supòsits contemplats i la seva estreta vinculació amb les situacions de paternitat, maternitat, o que afectin a la salut física o psíquica del diputat o diputada en qüestió, les circumstàncies específiques que s'han examinat per admetre la delegació de vot objecte del present recurs no compleixen els paràmetres previstos, sent això contrari a la naturalesa de la representació o la igualtat dels representants i vulnerant, així, el ius in officium dels diputats i diputades recurrents en empara", han sentenciat els socialistes.

Per aquests motius, els socialistes han demanat al TC la suspensió dels efectes de l'acte impugnat i qualsevol altres mesures cautelars o resolucions provisionals previstes en l'ordenament i que "estimi pertinents per assegurar l'objecte de l'empara sol·licitada, i que ho faci, per ser un supòsit d'urgència excepcional, de conformitat amb el disposat per l'article 56.6 LOTC, en la resolució de l'admissió a tràmit del recurs".

El PSC s'ha alineat, finalment, amb tota la dreta espanyolista del Parlament: VoxCiutadans i el PP, que també van anunciar que denunciarien al Constitucional la delegació de Vot de l'exconseller Puig.