L'independentisme forçarà la paralització de l'activitat parlamentària durant aquesta setmana fins que la Comissió de l'Estatut del Diputat es reuneixi. Així ho han acordat els grups independentistes de la Mesa del Parlament després d'un matí on han estat analitzant diversos escenaris per abordar el blindatge de l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà, ja que divendres s'acaba el termini que té la presidenta Laura Borràs per retirar-li l'escó com li mana la JEC. La proposta inicial de Borràs que ha traslladat aquest matí a la Mesa era paralitzar completament l'activitat, una decisió que volia prendre amb la majoria independentista del Parlament per mostrar unitat respecte a la defensa de Juvillà, que ha estat condemnat a sis mesos d'inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no haver despenjat llaços grocs de la Paeria de Lleida en període electoral quan era regidor.

La proposta de Borràs també buscava evidenciar la situació de repressió, i suspendre aquesta activitat fins que hi hagi un dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat sobre si s'ha de retirar o mantenir l'escó. Finalment, però, per una qüestió de desacords entre els grups independentistes i per avisos dels lletrats sobre el risc de prendre una decisió així, el que s'ha acordat és boicotejar l'activitat desconvocant les comissions presidides per independentistes fins dijous a la tarda, quan està previst que es reuneixi la Comissió de l'Estatut del Diputat, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Segons el reglament, per convocar la comissió calen 48 hores, i per aquest motiu avui mateix el president, David Saldoni, preveu convocar-la per a d'aquí a dos dies. De fet, serà l'última comissió de l'Estatut del Diputat que convoca, i és que Junts ha fet diversos canvis en les comissions que presideix i ha situat Jaume Alonso Cuevillas com a president d'aquesta. Serà llavors allà on els grups hauran de valorar de nou la situació de Juvillà i manifestar el seu posicionament.

En qualsevol cas, després d'aquestes decisions preses a la Mesa, la presidenta del Parlament ha tornat a carregar contra la JEC, que ha dit que és un òrgan administratiu que actua com si fos una instància judicial, i ha explicat que es convoca la comissió davant la voluntat de la JEC d'imposar-se sobre allò acordat en el ple del Parlament, consistent a protegir l'escó de Juvillà fins que la sentència sigui ferma: "La Mesa ha acordat demanar a la Comissió de l'Estatut que es reuneixi de forma immediata i alhora proposem que els òrgans parlamentaris desconvoquin les sessions fins que la comissió no emeti dictamen", ha explicat Borràs en la seva compareixença, on ha afegit que la decisió s'ha pres davant la gravetat de la situació que s'està vivint: "Ferms contra la repressió i units per defensar la sobirania del Parlament davant les ingerències de l'Estat".

 

Juvillà, amb problemes de salut

Precisament, avui el protagonista d’aquesta qüestió, Pau Juvillà, no ha ocupat la seva cadira com a secretari tercer de la Mesa, però no per les amenaces de la JEC, sinó per una qüestió de salut. Ahir la CUP va anunciar que Juvillà passa per una situació de salut complicada que exigirà que aturi l’activitat parlamentària durant un temps, però malgrat la situació personal complexa, els anticapitalistes segueixen reivindicant la batalla per blindar el seu escó i defensar la sobirania del Parlament. ​

Les posicions d'ahir

Ahir, la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, assegurava que Borràs "arribarà fins on Pau Juvillà vulgui arribar" en la defensa del seu escó. En roda de premsa, Artadi va insistir que si la postura del diputat cupaire és de mantenir l'acta mentre no hi hagi sentència ferma, la presidenta de la cambra "l'acompanyarà", i va remarcar que la intenció és "defensar els drets de tots els diputats, siguin qui siguin". Segons Artadi, això marca "un punt d'inflexió" respecte a la legislatura passada, amb Roger Torrent com a president. "Si la situació s'hagués donat la legislatura passada, Juvillà ja estaria inhabilitat i fora del Parlament", va lamentar la portaveu.

Per la seva part, des d'ERC van voler manifestar el seu suport a Borràs: "Des d'ERC volem tancar files amb la presidenta del Parlament, posar-nos al seu costat per defensar els drets dels diputats i a la vegada la sobirania del Parlament". Així ho va comunicar ahir Marta Vilalta en roda de premsa, on va carregar contra la situació injusta que està vivint el diputat de la CUP.  A més, la portaveu republicana va expressar a Juvillà "un suport sincer i incondicional", assegurant que plantaran cara a la ingerència de la Junta Electoral Central i dels tribunals de l'Estat. Ahir, va apuntar que els partits seguien treballant per coordinar una resposta jurídica i política i que la decisió de la JEC no ha canviat res des que el Parlament va acordar protegir l'escó del diputat.