El diputat de la CUP Pau Juvillà s'haurà d'absentar durant un temps de l'activitat política per un problema de salut complicat, segons ha anunciat la formació anticapitalista aquest mateix dilluns. Així mateix, el diputat, que és secretari tercer de la Mesa, no podrà assistir demà a la sessió convocada de la Mesa perquè té proves mèdiques. En cap cas, però, preveu deixar el seu escó i seguirà lluitant amb la resta de forces independentistes i sobiranistes per mantenir-lo, han assegurat fonts coneixedores i ell mateix al seu perfil de Twitter.

Captura de Pantalla 2022 01 31 a les 17.14.24

Aquesta situació mèdica de Juvillà arriba, doncs, en ple embat de la majoria del Parlament perquè mantingui el seu escó, en perill des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va condemnar a sis mesos d'inhabilitació per no despenjar llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. Des que va arribar aquesta sentència, el compromís de la CUP, de la presidenta Laura Borràs i de les forces independentistes de la Mesa ha estat blindar-lo seguint diversos mecanismes, a partir de la Comissió del Diputat i de la reivindicació de la sobirania del Parlament per mantenir el seu escó fins que la sentència sigui ferma. 

L'última de les actuacions va ser quan al ple de la setmana passada independentistes i comuns van aprovar presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, acompanyat de mesures cautelars, en contra de la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta. El ple va aprovar presentar aquest recurs en el marc de l'estratègia unitària que s'està duent a terme per defensar els drets dels diputats davant la repressió. Després d'aquesta actuació va arribar un nou embat. Dijous la JEC va fer un nou pas per procedir al cessament de Juvillà i va donar un ultimàtum a Borràs, amb un termini de 5 dies per complir la sentència de retirar-li l'escó ―acaba divendres―, i la va advertir que si no ho feia, incorreria en conseqüències jurídiques. 

El compromís de Borràs

Borràs ha manifestat en diverses ocasions el seu compromís de preservar l'escó de Juvillà fins que hi hagi una sentència ferma, per la qual cosa ha assegurat que al cupaire se li respectaran els drets polítics per molt que la JEC indiqui el contrari. "No tinc la potestat ni la voluntat de retirar l'escó a Juvillà ni a cap dels diputats, i actuaré d'acord amb la preservació dels drets i llibertats", ha argumentat en les últimes setmanes la presidenta, que ha recordat que el Parlament "és la seu de la sobirania del poble de Catalunya" i que, en canvi, la JEC "és una entitat administrativa".

El compromís de Borràs en aquesta qüestió ha estat agraït en públic per part de Juvillà, i també avui diverses forces polítiques s'han manifestat sobre la qüestió. Des d'ERC la portaveu Marta Vilalta ha tancat files amb Borràs i ha assegurat que es posaran al seu costat i al de la resta de membres de la Mesa per defensar els drets de Juvillà. També el Consell per la República ha volgut fer costat a la presidenta de la cambra i a Juvillà en la seva lluita contra la Junta Electoral. En aquest sentit, ha demanat defensar "fins a les últimes conseqüències" la sobirania del Parlament.