La Sala penal del Tribunal Suprem (TS) declara extingida la responsabilitat de l'exdiputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez després que hagi complert condemna. En la interlocutòria emesa aquest dimecres, el magistrat Miguel Colmenero ha confirmat que Rodríguez ja ha abonat la multa i ha complert la pena d'inhabilitació especial d'un mes i 15 dies, la qual va comportar que perdés l'escó en el Congrés, que li va imposar el mateix Suprem per creure provat que va agredir un policia en una manifestació. Malgrat això, fonts del Suprem han assegurat a Europa Press que encara que s'hagin extingit les responsabilitats penals, això no significa que l'exdiputat pugui recuperar el seu escó. Per contra, el polític canari fa setmanes que exigeix que se li retorni el seient al Congrés i ha elevat el seu cas al Constitucional, on ha acusat la presidenta Meritxell Batet, "d'inventar-se" totes les justificacions per expulsar-lo.

Responsabilitat

Així, i d'acord amb l'article 130.1 del Codi Penal, la responsabilitat criminal de Rodríguez s'ha extingit en el moment que ha complert la pena d'inhabilitació especial de sufragi passiu i ha pagat la multa que se li va imposar. Però això no significa que quedin extingides les conseqüències que en l'àmbit parlamentari hagi tingut la seva condemna, és a dir que no suposa que Rodríguez pugui recuperar el seu escó, adverteix el Suprem. Per la seva banda, Rodríguez ja va exigir Batet per carta que se li retornés "perquè no existeix ja cap pena pendent de complir". D'altra banda, la Presidència de la Mesa del Congrés de moment no sembla tenir intenció de retornar-li l'escó: a finals de l'any passat, i malgrat no tenir cap poder per fer-ho, el portaveu dels socialistes, Héctor Gómez, va assegurar que "quan una sentència retira la condició de diputat, ha d'entrar el següent en la llista". 

Defensa

Tanmateix, això no ha aturat l'exdiputat canari. La seva defensa, liderada per l'advocat Gonzalo Boye i Isabel Elbal, ha elevat el cas al Tribunal Constitucional, al qui sol·licita recurs d'empara i mesures cautelars. Així doncs, assenyala com a principal culpable la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a qui acusa "d'inventar-se" totes les justificacions per haver-lo expulsat, fins i tot ara que ja ha complert la pena en forma de multa interposada. En l'escrit, detalla cronològicament tota la successió dels fets i lamenta que "Batet en cap moment ha contestat res del que se li ha plantejat". Fins i tot, la defensa recorda com el mateix Manuel Marchena, president del Tribunal Suprem, va justificar quan Batet li va preguntar per Rodríguez, que "el seu òrgan no tenia potestat" política per decidir si havia de ser expulsat del seu escó i li recordava a la presidenta que la resolució del cas ja havia quedat dictada amb les conseqüències penals. Però això no és tot. Batet també es va deixar aconsellar pels lletrats del Congrés el passat 18 d'octubre de 2021. Aquests van traslladar a la presidenta que no podia haver-hi "cap conseqüència extra penal que afectés la condició de diputat del senyor Rodríguez, amb cap dels supòsits".