Comencen les primeres expulsions en l'entorn del diputat de la CUP Pau Juvillà, a qui la Junta Electoral Central ha retirat l'escó mentre que el Parlament batalla per mantenir-lo. La seva assessora, que és l'exdiputada Maria Sirvent, ha estat informada per un treballador que ja no podrà treballar més a la Cambra, una decisió que fa créixer els dubtes sobre la conservació de l'acta de Juvillà. De moment no li han comunicat al diputat que se li hagi suspès el sou, tot i que fonts anticapitalistes consideren que si volen expulsar Sirvent, el següent podria ser Juvillà. A hores d'ara des del Parlament neguen que hagin suspès el sou a cap dels dos. 

Tot plegat arriba en un matí on la Mesa està reunida i valorant la possibilitat de suspendre l'activitat parlamentària fins que la Comissió de l'Estatut del Diputat voti sobre què fer amb l'escó de Juvillà. La proposta l'ha fet la presidenta Laura Borràs per mostrar la unitat del 52% de l'independentisme i perquè creu que és una bona manera per evidenciar la situació de repressió a la Cambra després que la JEC notifiqués a la presidenta que té cinc dies per retirar-li l'escó. Fonts d'ERC han confirmat que la proposta és consensuada, però han matisat que consideren imprescindible acotar-la al màxim en el temps i que per tant, miraran de millorar-la. Mentre que des de l'entorn de Borràs parlen de suspensió, des d'ERC parlen d'aturada. 

La tensió per Juvillà va incrementant així a mesura que es gasten els dies que té Borràs per decidir o no retirar-li l'escó. En paral·lel a tot plegat ahir la CUP va anunciar que el diputat està passant per una situació de salut complicada que l'obligarà a absentar-se durant un temps, però que en qualsevol dels casos això suposa que vulgui renunciar a la seva acta de diputat, sinó que vol seguir batallant per ella. Precisament avui Juvillà no està ocupant el seu lloc a la Mesa perquè té proves mèdiques.

Les posicions d'ERC i Junts 

Ahir, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, assegurava que Borràs, "arribarà fins on Pau Juvillà vulgui arribar" en la defensa del seu escó. En roda de premsa, Artadi va insistir que si la postura del diputat cupaire és de mantenir l'acta mentre no hi hagi sentència ferma, la presidenta de la cambra "l'acompanyarà" i va remarcar que la intenció és "defensar els drets de tots els diputats, siguin qui siguin". Segons Artadi, això marca "un punt d'inflexió" respecte a la legislatura passada, amb Roger Torrent com a president. "Si la situació s'hagués donat la legislatura passada, Juvillà ja estaria inhabilitat i fora del Parlament", va lamentar.

 

Per la seva part, des d'ERC van voler manifestar el seu suport a Borràs: "Des d'ERC volem tancar files amb la presidenta del Parlament, posar-nos al seu costat per defensar els drets dels diputats i a la vegada la sobirania del Parlament". Així ho va comunicar ahir Marta Vilalta en roda de premsa, on va carregar contra la situació injusta que està vivint el diputat de la CUP.  A més, la portaveu republicana va expressar a Juvillà "un suport sincer i incondicional", assegurant que plantaran cara a la ingerència de la Junta Electoral Central i dels tribunals de l'estat. Ahir, va apuntar que els partits seguien treballant per coordinar una resposta jurídica i política i que la decisió de la JEC no ha canviat res des que el Parlament va acordar protegir l'escó del diputat.