L’independentisme català, basc i gallec ha respost al nou veto a investigar els tripijocs de Joan Carles I a l’Aràbia Saudita. Aquest dimarts, com havia avançat Mertxe Aizpurua, els grups d’EH Bildu, ERC, JxCat, la CUP i el BNG han sol·licitat la retirada del Congrés dels Diputats de tots els retrats i estàtues del Rei emèrit que hi hagin en les seves dependències. “Són especialment greus els diferents casos de corrupció, frau fiscal, blanqueig de diners dels quals s’ha tingut coneixement públic que afecten Joan Carles de Borbó”, sostenen els grups.

En l’escrit registrat aquest dimarts a la tarda i dirigit a la Mesa de la cambra baixa, els diputats independentistes constaten que, segons la fiscalia suïssa, hauria rebut 100 milions de dòlars del règim saudita per un suposat pagament de comissions pel contracte de l’AVE a la Meca. Per això consideren que “les conductes de Joan Carles de Borbó, sumat a la seva investigació per part de la Fiscalia, no mereixen el reconeixement públic d’una institució pública com és el Congrés dels Diputats”.

Aquest mateix dimarts, la Mesa de la Cambra Baixa ha tornat a fer caure dues peticions de comissió d’investigació registrades la setmana passada per Unidas Podemos i els partits independentistes i sobiranistes. Ho ha fet amb els vots del PSOE, el PP i Vox. Només Unidas Podemos se n'ha desmarcat. És la quarta vegada ja aquest any.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram