No només s’han d’investigar els tripijocs de Joan Carles I a l’Aràbia Saudita. Per a EH Bildu també cal enterrar-ne el llegat. És per això que els abertzales demanaran a la presidenta Meritxell Batet i a la Mesa retirar “totes les estàtues i retrats de Joan Carles de Borbó que es troben repartits pel Congrés dels Diputats”. La seva portaveu a Madrid, Mertxe Aizpurua, ha recordat que així va fer-se ahir al Parlament de Navarra, amb els vots favorables del PSOE i Podemos. “No entendríem que vetessin aquí el que permeten a Navarra”, ha avisat.

Per altra banda, Mertxe Aizpurua ha carregat contra l’informe dels lletrats de la Cambra Baixa, que tornen a oposar-se a una comissió d’investigació sobre el rei emèrit. La dirigent de Bildu ho ha qualificat de “barbaritat jurídica” perquè atorga al monarca “impunitat per a tota la vida”. No obstant això, ha assegurat que “ho seguirem intentant i fent tot allò que creiem que hem de fer”.

El mateix passa amb Felipe González i la seva implicació amb els GAL, reforçada per l’informe desclassificat de la CIA. Han demanat les compareixences de l’expresident espanyol i del ministre Fernando Grande-Marlaska. També estan preparant peticions de comissió d’investigació sobre el terrorisme d’estat que registraran al Congrés dels Diputats i el Senat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram