La Fiscalia veu indicis delictius de blanqueig de capitals i frau fiscal a la Hisenda Pública en el rei emèrit Joan Carles I per la seva participació en la construcció de l'AVE a la Meca. Ara el Ministeri Públic s'ha fixat en la compravenda de propietats amb la sospita que aquestes adquisicions van poder servir de pantalla per a un rentat de fons d'origen irregular. El Confidencial assegura que entre els actius que es consideren sensibles hi ha diversos terrenys al Marroc i cases a Suïssa

L'existència d'aquestes propietats ja es coneixia gràcies a una gravació del comissari Villarejo on Corinna, l'examant del rei emèrit, explicava que estava vivint un malson perquè el Rei havia posat diverses propietats al Marroc i altres llocs fora d'Espanya al seu nom quan, realment, no eren seves.

La investigació, iniciada per la Fiscalia de Suïssa, ha examinat moviments i canvis de mans en aquestes propietats, explica el citat mitjà. A més de les del Marroc, que són uns terrenys a Marràqueix suposadament procedents d'una donació, hi ha un seguit d'habitatges a Suïssa que s'haurien adquirit amb part dels 100 milions de dòlars regalats al rei emèrit per l'Aràbia Saudita.

Ara el ministeri públic investiga si alguna de les adquisicions, vendes o canvis de propietat va tenir lloc després del 2014. Aquest dilluns la Fiscalia del Tribunal Suprem va assumir la investigació derivada de les diligències que mantenia obertes Anticorrupció per les comissions irregulars cobrades després de detectar que una de les persones involucrades en els fets investigats era el rei emèrit.

El Confidencial aclareix que el rastre dels diners portava en primer lloc a la fundació Lucum i d'aquesta a un compte del banc Mirabaud. El dipòsit va rebre el 8 d'agost de 2008 aquests 100 milions de dòlars. El juny del 2012 va tancar el compte i va transferir els diners a Corinna Larsen a nom de la societat Solare Investors Corporation, del banc Gonet y Cie a Nassau. Segons va publicar El País, els diners es van destinar a adquirir i reformar dos apartaments a l'estació d'esquí suïssa de Villars-sur-Ollon i un habitatge de luxe al nord de Londres. La resta de diners van quedar ingressats en un altre compte als Estats Units.

El ministeri públic ha concretat que la investigació assumida se centra en la fase II de la construcció de l'AVE a la Meca i que rerqueriria la pràctica de diligències amb el dubte de si a Joan Carles l'emparava la inviolabilitat o no.