La Fiscalia veu indicis delictius de blanqueig de capitals i frau fiscal a la Hisenda Pública en el rei emèrit Joan Carles I per la seva participació en la construcció de l'AVE a la Meca, segons ha avançat la SER. Segons el mateix mitjà, el fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón, va emetre un decret on comunicava a Dolores Delgado, fiscal general de l'Estat, que la investigació sobre l'AVE a l'Aràbia Saudita afectava el rei emèrit i es veien indicis de delictes i que, per tant, la causa havia de passar al Tribunal Suprem, ja que Joan Carles és aforat.

En aquest mateix decret, el fiscal considera que no es pot perseguir el rei pel presumpte cobrament de la comissió de 100 milions de dòlars per l'AVE la Meca ja que el pagament es va realitzar l'any 2008, quan el monarca emèrit encara era inviolable, però apunta que es poden investigar els moviments d'aquests diners a partir del juny del 2014, just quan va abdicar i això comporta la possible existència de comptes bancaris a Suïssa a nom de diversos testaferros.

Així doncs, a partir d'ara la Fiscalia del Suprem n'assumirà tota la investigació. Això implica també que investigarà tots els indicis que apunten a l'empresari Juan Miguel Villar, que, entre d'altres persones, suposadament va abonar part de la comissió multimilionària a Joan Carles. Tots els pagadors sí que podrien ser acusats per un delicte de corrupció per la comissió de l'emèrit.

La investigació se centra a delimitar o descartar que hi hagi hagut delicte en els fets que van tenir lloc durant la fase II d'aquest projecte, el juny del 2014, quan Joan Carles de Borbó va deixar d'estar protegit per la inviolabilitat que reconeix la Constitució al cap d'estat. La Fiscalia General de l'Estat ha argumentat en una nota que "cal la pràctica de noves diligències que afecten directament el rei emèrit, que, com és sabut, es troba aforat davant la sala segona del Tribunal Suprem".

La Fiscalia va dictar un decret divendres en què designa aquesta investigació al fiscal de la sala del Suprem de la especialitat de delictes econòmics, Juan Ignacio Campos. "Atesa la transcendència institucional d'aquesta investigació, es designa qui dins de la més alta categoria de la carrera fiscal reuneix una extraordinària qualificació i experiència", s'argumenta en la nota de la Fiscalia General de l'Estat, en què s'afegeix que el fiscal Campos estarà auxiliat per un equip de tres fiscals del Suprem, que assumiran "la innegable complexitat tècnica d'aquestes diligències d'investigació".