El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat aquest dissabte que el seu partit "està al centre dels acords a Catalunya", després l'aprovació aquest divendres dels Pressupostos de la Generalitat per al 2023 amb els suports del seu partit, ERC i els comuns. En un acte polític del PSC celebrat a Barcelona amb el candidat del partit a l'Alcaldia, Jaume Collboni, i recollit per Europa Press, Illa ha assegurat que els Pressupostos són "bons per a Catalunya i bons per a Barcelona, amb partides especials per a la mobilitat" de la ciutat.

També ha destacat la reforma de les pensions impulsada pel Govern, "que permetrà garantir fins al 2050 el sistema públic de pensions", i ha elogiat la feina del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Fa dos anys alguns deien que el govern de coalició duraria dos telenotícies. Fa dos anys alguns signaven vetos contra els socialistes", ha criticat Illa, afegint textualment que el govern de coalició segueix dempeus i impulsant bons acords.

"Ningú coneix millor Barcelona avui que Jaume Collboni"

Pel que fa a les eleccions municipals, ha defensat que "ningú coneix millor Barcelona avui que Jaume Collboni", que, segons ell, des del 2015 treballa per la ciutat amb una metodologia disciplinada i pensant en la prosperitat i en la millora de la gestió de l'administració, una feina que, segons Illa, tindrà els seus fruits.

En aquest sentit, ha considerat que "l'únic pacte real que hi ha a Barcelona és el pacte que es va immortalitzar en una foto, el de Trias i Colau". D'aquesta manera, els ha acusat d'haver pactat ja la campanya electoral, i ha afegit textualment que ells ja han tingut la seva oportunitat de governar, que els seus projectes no han funcionat i que formen part del passat.

Per això, ha recalcat que “el futur de Barcelona es diu PSC i Jaume Collboni, que obrirà una nova etapa” caracteritzada, ha dit, per la política útil, el respecte, el diàleg i els acords, i ha assegurat que Collboni no subordinarà la ciutat a un altre projecte polític.

El PP obre la porta als pactes

Daniel Sirera ha obert la porta a pactar amb Xavier Trias i Jaume Collboni a Barcelona, després de les eleccions municipals. En una entrevista d'aquest dissabte amb Efe, el candidat del PP no ha descartat un acord ni amb el PSC ni amb Junts — sempre que facin un gir a les seves polítiques i acceptin les condicions dels populars. Això sí, ha rebutjat qualsevol pacte postelectoral tant amb Ada Colau com amb el republicà Ernest Maragall.

En aquesta mateixa línia, el candidat ha dit que si l'aritmètica electoral converteix els populars en factor decisiu per a la investidura del futur alcalde, ha obert la porta a possibles pactes. És veritat que està "segur" que ambdós "preferirien governar amb ERC" abans que amb el PP, però també ha advertit que el seu objectiu és "doblar" la seva representació — de dos a quatre regidors, cosa que podria donar-los la clau de la governabilitat. Sobre el candidat socialista, ha dit que "haurà de fer un acte de contrició, un propòsit d'esmena" a l'orientació de les seves polítiques. Per què? Perquè és "corresponsable directe del que està passant a la ciutat de Barcelona, és responsable de la seguretat a la ciutat més insegura d'Espanya". "Si Collboni està disposat a dir que s'ha equivocat, si vol fer les coses de manera diferent, en podem parlar", ha afirmat.

Per altra banda, alcaldable d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall, també s'ha referit a aquest possible pacte en un acte que ha tingut lloc aquest dissabte. Així, ha advertit del "tripartit en forma d'aliança conservadora" que s'està configurant a Barcelona. "Avui, Daniel Sirera del PP ha ofert explícitament una aliança PP-Junts-PSC per governar Barcelona. S'ha ofert a votar una entesa entre PSC i Junts, està oferint un nou tripartit. Comença a ser una amenaça real i visible, i us demano que ens revoltem contra això".