Els Mossos d’Esquadra no tardaran a identificar les persones que van penjar els cartells insultants contra els germans Maragall i la malaltia que pateix l’expresident, l’Alzheimer. Tot i que Esquerra Republicana ha anunciat que ha obert una investigació, encara no han presentat denúncia ni a la policia ni als jutjats. Tot i això, d’ofici, els Mossos d’Esquadra han obert una investigació que no tardarà massa a tancar-se. La policia catalana ja ha tingut accés a les imatges de les càmeres de seguretat que van enregistrar les persones que van enganxar els cartells i són fàcilment identificables, anaven amb la cara descoberta, segons ha pogut saber ElNacional.cat.

La campanya, que de moment ningú ha reivindicat, no només és de mal gust, també és il·legal. La policia catalana creu que els cartells són un presumpte delicte d’odi contra les persones malaltes d’Alzheimer, i tal com marca la llei, no han necessitat cap denúncia de cap persona afectada per iniciar les diligències d’investigació. Els Mossos d’Esquadra tenen imatges de zones properes a les seus d’Esquerra on es van penjar els cartells amb fotografies d’Ernest Maragall i del seu germà Pasqual, diagnosticat fa anys d’aquesta malaltia neurodegenerativa. El cartell diu, textualment, “Fora l’Alzheimer de Barcelona”, i surt la fotografia del candidat republicà en primer pla i la de l'expresident, en segon. 

Delicte d’odi contra els malalts d’Alzheimer

Amb les imatges de les càmeres de seguretat els investigadors dels Mossos d’Esquadra estan convençuts que no tardaran a poder posar noms i cognoms a les persones que van enganxar els cartells d’aquesta campanya que ha sacsejat la política de la capital de Catalunya a menys de tres mesos de les eleccions municipals. 

Quan els Mossos puguin identificar-los es remetrà un atestat al jutjat de guàrdia per tal que sigui llavors un jutge qui decideixi com prosseguir. Si finalment les persones que van penjar els cartells poden ser acusats i condemnats per un delicte d’odi, ni que ningú d’Esquerra o de la família Maragall presenti denúncia, s’enfrontaran a una condemna que pot variar entre 1 i 4 anys.

Mostres de suport amb els Maragall

De manera paral·lela, l’Ajuntament de Barcelona ja va ordenar ahir la retirada dels cartells, que havien estat penjats a les seus de Calàbria —la central—, a la de Consell de Cent i al Casal de l'Eixample. L’alcaldessa Colau, rival de Maragall a les eleccions del 28-M, i també els candidats de Junts, Xavier Trias, i del PSC, Jaume Collboni, han mostrat el seu suport als germans Maragall. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va qualificar de "fastigós" el cartell despectiu sobre l'Alzheimer de l’expresident i l’exalcalde. "És fruit de l'odi i de la persecució al diferent. Tot el suport al president i alcalde Pasqual Maragall i a l'exconseller Ernest Maragall. Està aguantant el que no hi ha dret que aguanti”, va dir des del Parlament.