Nova cita als jutjats per al govern d’Ada Colau. La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín; el regidor del districte de Sants Montjuïc, Marc Serra, i la responsable municipal del departament de Disciplina d’Habitatge i Inspecció han de declarar aquest divendres com a investigats d’un delicte de prevaricació administrativa i un altre de coaccions al fons immobiliari Vauras Investments davant la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà de declarar per les mateixes acusacions, dilluns vinent. La magistrada Carmen Garcia Martínez i la Fiscalia van considerar que els fets relatats en querella d’aquesta societat, a la qual el govern de Colau qualifica de “fons voltor”, no eren constitutius de delicte, però l’Audiència de Barcelona, l’abril passat, va fer reobrir la investigació per dos delictes concrets, a més d’exigir a la immobiliària que detallés els expedients on considerava que hi havia alguna irregularitat. La societat també els denunciava per extorsió, que el tribunal rebutja, ja que va sostenir que no ha existit violència, ni tampoc el delicte de suborn, ni el de revelació de secrets.

 Els fets es remunten a l’any 2019, quan l’Ajuntament de Barcelona va sancionar el fons d’inversió Vauras amb 417.000 euros de multa per no haver ofert lloguer social a inquilins de l’anomenat Bloc Llavors, situat al carrer Lleida i comprat íntegrament pel mateix fons, que després es va querellar.  I, un mes després de reobrir-se la querella parcialment, l’Ajuntament va rebre una segona estocada: un jutge va ordenar que havia de retirar les sancions administratives contra la immobiliària Vauras Investment, en assegurar que la llei de catalana 17/19, de mesures d’emergència de l’habitatge, ja estava suspesa perquè el govern de Pedro Sánchez havia presentat al Tribunal Constitucional un recurs d’inconstitucionalitat, fet que obliga a suspendre la norma, tot i que no hi hagi resolució, quan qui ho denuncia és el govern espanyol.

Dues reunions conflictives

En l’interrogatori d’aquest divendres, Martín, Serrà i la funcionària podran aclarir si van coaccionar o no als responsables de Vauras en les reunions del 31 d’octubre de 2019 i del 5 de febrer de 2020. En la resolució, de l’abril passat, la secció 8 de l’Audiència de Barcelona, afirmava que “no qüestiona la facultat ni la competència que té l’Ajuntament de Barcelona, i les persones que actuen en el seu nom, per fomentar la consecució d’habitatges de lloguer social per preservar la funció social de la propietat”, com fixa la normativa del Parlament. “El que se censura en la querella —afegeix el tribunal— i seria repudiable penalment, si fos cert, és que es pressioni els tenidors d’immobles amb paralitzar-los llicències d’obres i amb causar-li perjudicis si no accedeixen a aquesta pretensió de l’Ajuntament.”  

Ada Colau, Marc Serra, Lucia Martín, el febrer de 2023
El regidor Marc Serra, amb l'alcaldessa Ada Colau i la regidora Lucia Martín. / Foto: Martí Petit/ Aj. BCN

 L’Audiència també assenyalava que Vauràs havia de detallar els expedients on suposadament des de l’Ajuntament se li haurien paralitzat obres i llicències, i qui els signava. La magistrada ja ha recopilat aquesta informació, facilitada pel consistori, en la qual es detallarà, les incidències i si algun d’ell era signat o no per l’alcaldessa Ada Colau. Per això, ara els cita com a investigats, com va ordenar l'Audiència de Barcelona.

 

A la foto principal, Lucia Martín, amb l'alcaldessa Colau, en la roda de premsa del febrer passat, en rebre la citació per declarar per la querella de Vauras. / Foto: Martí Petit / Aj. BCN