El candidat de Junts a Barcelona, Xavier Trias, té molt clar per què va perdre l'alcaldia l'any 2015: "L'Operació Catalunya em va fer perdre les eleccions. Va destruir Convergència". En una entrevista aquest dilluns a Rac1, Trias ha reconegut que el seu partit "va fer coses mal fetes" — tot i que s'ha mostrat segur que la conspiració policial els va "fer mal". "El president Jordi Pujol es va espantar i va fer una declaració equivocada", ha afegit l'alcaldable de Junts a les eleccions municipals d'aquest 2023. Així mateix, ha lamentat el comportament que ha mantingut Ada Colau amb aquesta qüestió i que digués "coses que no tenien sentit". 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Després que l'exconseller Jaume Giró hagi presentat una querella contra Jorge Fernández Díaz, María Dolores de Cospedal i José Manuel Villarejo, Trias ha descartat seguir el mateix camí amb l'Operació Catalunya: "No tinc recorregut. Per gastar-me diners i que em tornin a dir el mateix...". Així, ha recordat com van absoldre els periodistes que van revelar el seu compte inexistent a Suïssa i com es va arxivar la seva querella contra l'exministre de l'Interior i Daniel de Alfonso. "Estic indignat. La justícia no funciona bé, hi ha un problema de fons. Contra els suposats independentistes tothom s'atreveix, però contra els altres no", ha lamentat.

Pactes postelectorals i preelectorals

D'altra banda, el candidat de Junts ha parlat de pactes postelectorals i ha mantingut la porta oberta tant al PSC com a ERC. "Espero guanyar, n'estic convençut. Si guanyo, en el meu govern no hi haurà Colau i no tindré problemes per entendre'm amb ERC i el PSC", ha manifestat. En aquest sentit, cal recordar que una enquesta dels comuns dona com a guanyador a Trias amb onze regidors — mentre que l'actual alcaldessa es quedaria amb deu. També ha deixat clar que busca pactes preelectorals amb formacions com el PDeCAT o Demòcrates, perquè ell intenta aconseguir un "eix transversal". Aquest és un dels motius pels quals amaga la marca de Junts en la seva candidatura, però n'hi ha més: "Em presento com a Trias perquè vull guanyar. Perquè la gent que no se senti de Junts em voti".

Respecte de Colau, Trias ha assegurat que la principal diferència entre ambdós és que ell busca crear activitat econòmica. Un dels exemples que ha posat és que ell defensa a ultrança la celebració de la Copa Amèrica de vela a Barcelona, que "no és una simple carrera de vaixells" — sinó que té tecnologia punta. "Serveix per explicar el futur de la ciutat perquè la tecnologia ha de tenir un paper important", ha afegit. També ha carregat contra les superilles, tot assegurant que només són "carrers de vianants" que "enfronten la gent": "El carrer Consell de Cent serà una meravella, però els del carrer València estaran emprenyadíssims". A més, ha assegurat que aquest model és una "ximpleria" per lluitar contra el canvi climàtic: "El que s'ha de fer és cobrir la ronda de Dalt". "No hem d'estar contra el cotxe, contra la moto, contra els patinets...", ha reblat. Finalment, una última aposta: davant el futur que es preveu amb el cotxe elèctric, cal "electrificar la ciutat".