Salvador Illa insisteix a Pere Aragonès perquè convoqui una taula de diàleg també a Catalunya durant el mes de juliol. Segons el líder del PSC al Parlament, aquesta hauria de ser prèvia a la primera taula de diàleg entre Catalunya i Espanya, que s’espera que es reprengui les setmanes vinents, ja que si aquesta no es complementa amb una taula de partits, Catalunya, “naixerà coixa”. Segons el seu criteri, en ella s’hi han d’incloure tots els partits amb representació al Parlament, per aconseguir “arribar a un consens entre nosaltres”, ja considera que l’actual, és “prioritàriament un problema entre catalans”. 

Els indults, un acte de generositat 

Respecte als indults concedits pel govern espanyol als nou presos polítics, ha assegurat que "no són cap esmena a algun tribunal", en resposta als partits de dretes que asseguren que amb la mesura de gràcia s'ha traït al Tribunal Suprem. En aquest sentit, ha assegurat que es tracten "d'un acte de valentia i intel·ligència política". Alguns companys de partit, com ara el ministre Ábalos, han assegurat que els presos feien més mal dins la presó que no pas en llibertat. 

Amb tot, ha volgut afegir que no són "ni la victòria ni la derrota de ningú", sinó "un acte de generositat" i una reafirmació de l'Estat de Dret, perquè formen part del marc legislatiu. Així i tot, Vox i Ciutadans ja han presentat sengles recursos davant el Tribunal Suprem, mentre que el Partit Popular prepara el seu.

Segons Illa, en consonància amb el que han anat dient els polítics del PSOE, després dels indults arriba el torn del diàleg, que començarà el dimarts vinent en la primera trobada entre Sánchez i Aragonès.  El polític, però, ha advertit que aquesta negociació tindrà una línia vermella: el "respecte a l'Estat de Dret" i per tant, no pot incloure l'autodeterminació i l'amnistia. 

"Les grans mentides de l'independentisme"

En un acte a Extremadura, el cap de l'oposició ha volgut desmuntar les que, segons ell, són les "grans mentides de l'independentisme": Una "falsa majoria que no existeix" i la creació d'institucions i figures "falses" com el Consell per la República i el "president legítim"; uns "drets ficticis inventats", com l'autodeterminació i l'amnistia; "vincular els avenços socials amb postures rupturistes", ja que segons ell només s'avança des de la cooperació; i assegurar que "l'última dècada a Catalunya ha estat bona", quan considera que han estat els "pitjors 10 anys dels últims 300". 

A més, també ha assegurat que "si algú és d'esquerres de veritat, no pot ser independentista".

A la imatge principal, Illa es reuneix per primera vegada amb el president Aragonès a principis de juny