La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat en una entrevista a RAC1 aquest dimecres que "l'amnistia no és possible al nostre país ni a cap democràcia, perquè l'amnistia esborra el delicte, el que significaria que el poder judicial no existeix". En canvi, ha defensat els indults que va atorgar el dimarts l'executiu perquè, amb l'excarceració, confia que els polítics catalans puguin treballar junt amb el govern espanyol per "l'interès general des de la llibertat de tots i sense que ningú renunciï a les seves idees".

En referència a la recomanació del Consell d'Europa de reformar els delictes de sedició i rebel·lió, Calvo s'ha mostrat partidària de fer-ho "perquè hi ha delictes que s'han d'actualitzar conforme als paràmetres europeus".

La vicepresidenta primera del govern espanyol també ha augurat que els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuniran "imminentment" com a pas previ per la trobada de la taula de diàleg. Per a Carmen Calvo, ells també són "el govern de Catalunya, no hem practicat la política de la negació" i, en aquesta línia, espera que la trobada entre els dos presidents sigui en un marc de "cooperació i lleialtat institucional".

El cas de Puigdemont és "diferent"

Preguntada pel cas del president i dels consellers que estan a l'exili, la socialista ha dit que la situació d'aquests "no és la mateixa" que la dels presos del procés perquè "ells es van quedar i van assumir les conseqüències dels seus actes".

En aquest sentit, ha refermat que si tornen, "hauran de fer front a les seves responsabilitats davant de la justícia" i ha volgut subratllar que la immunitat que tenen Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín en qualitat d'eurodiputats "està en revisió, encara no està tancat aquest tema".

Respecte a la posició del Partit Popular, considera que la formació conservadora ha estat "arrossegada per la ultradreta" i ha atacat Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid. Per a Calvo, el discurs d'Ayuso està "en la irrealitat més absoluta". Per a més inri, considera que és "un problema" que l'Estat espanyol, amb aquest posicionament del PP, es quedi sense un partit de dreta conservadora.

Davant un eventual nou 1 d'octubre, Calvo no ha contestat directament si el govern espanyol actuaria de la mateixa forma que el PP, però ha asseverat que "a aquesta pregunta ja van donar resposta les urnes catalanes" perquè "a Catalunya el camp de la dreta està pràcticament desaparegut" i ha remarcat la victòria del PSC en les eleccions del 14 de febrer.

 

Imatge principal: Carmen Calvo, en una compareixença a La Moncloa. ACN.