Els indults ja estan a punt i la seva concessió s'aprovarà aquest dimarts en el si del Consell de Ministres. Mentre el govern espanyol ja ho té enllestit, el partit d'extrema dreta Vox ja té definida la seva estratègia judicial contra aquesta mesura de gràcia. La formació que presideix Santiago Abascal basarà en dos eixos el seu atac judicial a la concessió dels indults als presos polítics: per una banda, presentaran un recurs al Tribunal Suprem i, per l'altra, es querellaran contra tots els integrants del Consell de Ministres, segons avança el diari ABC.

Vox ja va ser un actor en el judici al procés al Tribunal Suprem. El partit va exercir com a acusació particular. Ara, amb l'aprovació de la mesura de gràcia, també desplegarà aquestes ofensives judicials per tal que s'anul·lin els indults. De fet, poc després de l'anunci de Pedro Sánchez que els indults passarien aquest dimarts pel Consell de Ministres, la portaveu adjunta del partit d'extrema dreta, Macarena Olona, ja va avisar que estaven "preparats per donar la batalla":

TUIT macarena olona vox indultos

El recurs al Suprem i la querella contra el govern espanyol

El primer pas que farà Vox és presentar un recurs a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem per tal que es deixi sense efecte la concessió dels indults. Des del partit d'ultradreta, es basen en el precedent de l'indult concedit pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero al que havia estat conseller delegat i vicepresident del Banc Santander, Alfredo Sáenz. L'alt tribunal va resoldre un recurs i va decidir tombar l'indult aprovat pel govern socialista.

Ara bé, en aquest cas concret, el Tribunal Suprem va advertir el govern espanyol que s'havia "extralimitat" en les seves funcions perquè l'Executiu pot indultar la pena de presó, però no la inhabilitació que tenia Sáenz per exercir de banquer. L'indult del govern Zapatero contemplava deixar sense efecte la inhabilitació, i el Suprem ho va denegar. En els expedients dels indults als presos polítics, no es preveu que s'anul·li de forma completa la inhabilitació que tenen els presos polítics per exercir un càrrec públic.

Una vegada el Suprem es pronunciï sobre el recurs de Vox, la formació d'Abascal preveu presentar una querella contra tots els membres del Consell de Ministres que firmin la mesura per desviació de poder, que és la traslació de la prevaricació a l'àmbit administratiu.

Vox demana sortir del Consell d'Europa

El portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé, va reaccionar al dur revés del Consell d'Europa a Espanya amb l'aprovació de l'informe que demana alliberar els presos polítics i acabar amb els procediments d'extradició contra els membres del Govern a l'exili. Buxadé va expressar que "Espanya hauria d'abandonar aquest organisme" i que "no s'ha de formar part d'organitzacions internacionals que t'insulten". Paral·lelament, valorava l'informe com "un atac a la sobirania i independència judicial" de l'Estat.

 

Imatge principal: Santiago Abascal, líder de Vox, en una sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats. Europa Press.