Poques hores després que el Consell de Ministres hagi aprovat els indults pels nou presos independentistes, la vicepresidenta Carmen Calvo ha deixat clar que el govern espanyol no anirà més enllà. Ni amnistia ni referèndum pactat. Així ho ha assegurat en una entrevista al TN Vespre de TV3. "L'amnistia no és possible. [...] No és possible tampoc un referèndum d'autodeterminació", ha defensat durament la també ministra de Presidència.

"Amb l'indult hem fet servir un mecanisme de la democràcia que no posa en qüestió el sistema judicial", assegura Calvo. En canvi, segons la vicepresidenta, l'amnistia i el referèndum pactat no entren dins dels marcs legals de l'Estat espanyol, ni entren en els plans del govern de Sánchez. Una posició totalment contrària a les peticions dels partits independentistes de cara a la taula de diàleg.

El paper dels independentistes

Segons Calvo, la llibertat dels presos era un dels obstacles que dificultava la negociació amb els partits independentistes que governen a la Generalitat. "I ara aquest obstacle està superat", ha sentenciat Calvo, que també ha remarcat que l'informe del Consell d'Europa no ha contribuït a la mesura de gràcia. Per Calvo, són ara els partits independentistes els qui han de posar de la seva part

Tanmateix, es tracta d'uns indults limitats i condicionats que tampoc no acaben d'agradar a les files independentistes que aposten per l'autodeterminació i reclamen la fi de tots els processos judicials que encara queden oberts contra polítics i activistes catalans, com la causa del Tribunal de Comptes contra l'acció exterior del Govern de la Generalitat.

Però des del govern espanyol estan convençuts que ara comença una nova etapa en el conflicte entre Catalunya i Espanya que ha de basar-se en el diàleg. "Sabem el que ha passat i el que no ha de tornar a passar perquè està al marge de la legalitat democràtica", ha reiterat Calvo, descartant així la via unilateral per assolir la independència.

La taula de diàleg

Segons després de l'entrevista a Calvo, el TN Vespre ha entrevistat també en directe la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. La consellera ha assegurat que el Govern va "molt reforçat a la taula de negociació". "L'objectiu és pactar un referèndum", ha reiterat.

Pel Govern, els indults són un pas per alleugerir el patiment dels presos, però no per assolir el retrobament que Sánchez celebra. "L'etapa de concòrdia vindrà quan s'acabi la repressió global, l'amnistia i el referèndum", ha assegurat Vilagrà, que confia que "el Consell d'Europa certificarà l'alliberament dels presos polítics i obrirà la porta a l'amnistia". "És una victòria política", ha valorat així l'informe.

 

Imatge principal: La vicepresidenta Carmen Calvo en l'entrevista amb TV3. / Captura TV3