El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defensat novament els indults als condemnats pel procés independentista català perquè considera que en fan més a favor de la seva causa a la presó que estant en llibertat.

"Entenem que fan més mal dins de la presó i més favor a l'independentisme que fora". "Enormement més", ha remarcat el dirigent socialista, qui ha argumentat que amb la seva sortida de presó "s'acaba la imatge de l'Estat repressor, de les víctimes, que aquí no hi ha democràcia."

Així mateix, "se'ls acaba la campanya internacional", mentre es demostra i queda "clar" que quan algú incompleix "l'Estat de Dret reacciona, sentencia, condemna i exigeix el compliment de pena". "Això ha quedat més que demostrat", ha asseverat.

Indults a Terra Lliure

Després d'això, i amb motiu de les crítiques rebudes, s'ha referit als indults del govern de José María Aznar (PP) a 15 membres d'"una banda terrorista que es diu Terra Lliure".

"Això no ho interpreteu, és un acte de magnanimitat de qui al terrorisme va arribar a anomenar moviment d'alliberament nacional basc i va autoritzar converses amb ells mentre matava", ha afegit Ábalos, en la seva intervenció en Mèrida en la inauguració del II Fòrum d'Organització: Nous Temps. Nova Societat. Nous Desafiament'.

Sobre això, ha criticat la "hipocresia" del PP, i del seu actual líder, Pablo Casado, de qui ha dit que en ser preguntat per Terra Lliure va respondre "que ara era un altre moment", davant de la qual cosa el ministre assenyala: "Clar, ara estem en el teu moment, xaval". "Sempre esteu en el vostre moment i els altres sempre estem en un mal moment", ha afegit.

Darrere de les crítiques als indults, Ábalos considera que en realitat "el que les molesta" és que ho faci un govern socialista. "Els molesta que ho fem nosaltres, que governem, que continuem governant i encarem els problemes".

Davant això, el més fàcil hauria estat "mirar per a un altre costat com cap a Don Tancredo, el senyor Rajoy," ha dit, però això "no és bo per al país, i al final el pagues".

Tribunal de Comptes

D'altra banda, s'ha referit a les seves paraules en que assegurava que les causes davant del Tribunal de Comptes contra ex-alts càrrecs del Govern català són "pedres al camí" en el procés de diàleg amb la Generalitat.

Segons Ábalos, la reacció que ha rebut a aquestes declaracions són una mostra que volen el seu silenci. "Més enllà de si encerto o no encert, de si em manipulen o si em tergiversen, ja sé per què és, perquè no ens volen veure parlant, ens volen veure callats", ha assegurat.

I sobre els qui han interpretat que les seves paraules són una amenaça, ha remarcat que no hi ha més que veure-li a ell o a Aznar, en al·lusió a les seves declaracions sobre els bisbes i empresaris respecte al diàleg a Catalunya, "a veure qui té més cara de por".

Respecte a l'expresident del Govern, que va dir que era "un dia per anotar", li ha preguntat que "on" l'anotarà i "per a què". "És el ressentiment fet carn, no he vist més ressentiment i més odi que aquest senyor", ha afirmat.

 

Imatge principal: els presos de Lledoners en el moment de sortir en llibertat / Sergi Alcàzar