Tot i que es va presentar amb tota la pompositat del món, el 'Govern alternatiu' de Salvador Illa comença a desfer-se com qualsevol glaçó de gel que estigui a l'aire lliure en aquests dies d'estiu. I és que en una nova carta del líder socialista al Parlament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, qualsevol logotip del shadow cabinet ha desaparegut sense deixar ni rastre.

A diferència de la missiva enviada ara fa un mes, la petició que fa Illa en aquesta és una reunió per tractar exclusivament el repunt de contagis de coronavirus que s'està vivint aquests dies. "Conscient de la dificultat del moment, i molt preocupat per les dades dels darrers dies, que molt probablement empitjoraran en les pròximes setmanes, m’adreço a vostè en la meva condició de cap de l’oposició per sol·licitar-li una reunió de treball, ja sigui entre vostè i jo, ja sigui entre el conseller de Salut del Govern de la Generalitat i la responsable de Salut del meu grup parlamentari, per fer un seguiment de la situació epidemiològica i de les mesures previstes per vèncer el virus i superar la pandèmia", demana el líder socialista.

 

En la darrera carta, Illa volia reunir-se amb el president per presentar-li els quatre "grans pactes" que reivindiquen els socialistes per aquesta legislatura: un pacte per superar la pandèmia, un pacte sobre els Fons Europeus, un acord en favor del pluralisme i un acord per a la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament de Catalunya". 

En aquella ocasió, la carta va ser enviada un dia després que els socialistes fessin la presentació del "Govern alternatiu" amb tota mena d'aires institucionals. Ara, però, en aquesta carta, a més d'haver desaparegut el logotip, també ha passat el mateix amb els títols, ja que no es presenta la socialista Assumpta Escarp com a consellera de Salut del Govern alternatiu, sinó simplement com a "responsable" d'aquesta àrea del grup parlamentari.

El PSC, "feliç" amb els canvis de Sánchez

En roda de premsa, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha assegurat que la formació està "feliç" amb els canvis anunciats pel president espanyol, Pedro Sánchez, en el seu Executiu. Al seu parer, el socialisme català surt reforçat pel fet que el primer secretari, Miquel Iceta, hagi assumit una cartera "tan important" com la de Cultura i per la irrupció de la ja exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez al Ministeri de Transports.

Per a Granados, que Iceta assumeixi la cartera de Cultura és una "demostració de la diversitat" d'Espanya. En aquest sentit ha assegurat que tot i la seva sortida del Ministeri de Política Territorial, Iceta continuarà sent influent en la política espanyola i catalana però no ha volgut aclarir si serà present en la taula de diàleg amb la Generalitat. "La portaveu del PSC no és ningú per dir-li al president del govern espanyol qui ha de formar part de la taula de diàleg", ha aclarit davant la insistència dels periodistes.

Per altra banda, Granados s'ha mostrat satisfeta pel fet que Raquel Sánchez, "una dona socialista", sigui la nova ministra de Transports i es posi al capdavant d'un Ministeri que ha de tirar endavant "polítiques tan importants com les inversions en infraestructures, l'habitatge i els transports públics".

Toc d'atenció a Aragonès

Per altra banda, Granados ha volgut expressar el malestar de la seva formació amb Aragonès i la resta del Govern per haver rebutjat convocar la taula de partits catalans. I ha insistit que ni l'amnistia ni el dret a l'autodeterminació són elements de consens en la societat catalana.

Per a la dirigent socialista, que la Generalitat vagi a la negociació amb l'Estat amb les reivindicacions de l'amnistia i l'autodeterminació només és "postureo" de lluir propostes de màxims "que seran rebutjades perquè no són compartides per la majoria dels ciutadans".

Granados també ha carregat contra el president republicà per no voler assistir a la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà a finals de mes i l'ha instat a respondre les dues cartes que, fins ara, li han enviat des del seu grup.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN