Salvador Illa, líder socialista de l'oposició, ha presentat aquest diumenge el seu "govern alternatiu" amb una iconografia que aspira als aires oficialistes de la Generalitat. L'escenari escollit pels socialistes ha estat el Palau Requesens, que ha servit de reproducció del Palau de la Generalitat. Illa ha baixat les escales del pati interior del palau gòtic i s'ha dirigit amb solemnitat a un faristol preparat amb el "logo" creat pels socialistes que emula de forma tosca el blasó del govern català. 

El govern alternatiu s'ha reunit abans de la presentació, al més pur estil oficial. Els 15 consellers, els dos comissionats i la secretaria de govern han mantingut una reunió al Palau amb el líder socialista. Illa no ha fet referència a la reunió en el seu discurs, el qual ha fet dues vegades, en català i castellà. Un cop acabada la seva intervenció el socialista no ha respost preguntes, ha agraït els aplaudiments i ha marxat per on ha vingut entre les aclamacions dels assistents. 

Més enllà de la performance el discurs d'Illa ha reiterat el tipus d'oposició que fa dies que exposa que farà. També ha aprofitat per ressaltar l'interès del PSC per l'ampliació de l'aeroport del Prat. La convivència, la cooperació i el diàleg han estat els grans protagonistes de la presentació d'Illa. El líder socialista ha assegurat que: "Els membres del govern alternatiu tenim l'ambició de treballar des de la suma". 

Illa ha insistit en la voluntat de fer una oposició d'entesa, que cerqui establir ponts amb el Govern de Pere Aragonès, ja que segons el socialista: "Vivim un temps amb reptes extraordinaris i una bona oposició ajuda a fer un bon govern". El líder de l'oposició ha oferit quatre grans pactes al Govern de la Generalitat que inclouen accions que van des de combatre la pandèmia, els fons europeus o una remodelació dels mitjans públics catalans. 

Les alternatives socialistes 

El concepte de govern alternatiu o executiu a l'ombra no és nou. Es tracta d'una pràctica relativament comuna en la política anglosaxona que Pasqual Maragall va importar a Catalunya l'any 2000, quan era líder de l'oposició. Alguns dels consellers a l'ombra de Maragall van acabar ocupant cadires en la primera legislatura del tripartit. 

Salvador Illa ja ha anunciat els 15 consellers que fiscalitzaran la feina del Govern de la Generalitat. A més comptarà amb dos comissariats i una secretaria de govern. Illa ha publicat a les seves xarxes socials la composició del seu executiu. 

TUIT illa govern alternatiujpg

Les conselleries del govern alternatiu no es corresponen amb l'actual repartició del govern d'ERC i Junts. Entre els nomenaments més destacats es troben el d'Alícia Romero, qui seguirà la conselleria d'Economia i aspectes d'Hisenda i Societat del Coneixement, Ramon Espadaler, seguint la conselleria d'Interior, i Eva Granados, al capdavant del Comissionat de Presidència per a la Catalunya 2050. La proposta executiva d'Illa compte amb una representació paritària d'homes i dones.

 

Imatge principal: Salvador Illa durant la presentació del "govern" alternatiu / Europa Press