Només els comuns han fet costat a la moció de poc més de tres ratlles que el PSC ha sotmès a la consideració del ple del Parlament per reclamar al president, Pere Aragonès, la constitució d'un "espai de diàleg" per parlar dels temes de país. No només això, el debat ha fet saltar espurnes, en particular entre la portaveu socialista, Alícia Romero, i el republicà Ernest Maragall.

La moció, en què s'instava Aragonès a convocar tots els presidents dels grups parlamentaris s'ha rebutjat amb 84 vots en contra, d'ERC, Junts, CUP, Vox i PP; 41 a favor, de PSC i comuns; i 7 abstencions, de Ciutadans.

Missatgers de la por

Maragall, que durant anys va formar part de la cúpula dels socialistes, ha acusat el PSC de tenir l'encàrrec de diluir i negar el conflicte entre Catalunya i l'Estat i substituir-lo com un conflicte entre catalans.

"A la seva mà està decidir si volen actuar com a part activa del catalanisme polític, compartint els grans consensos de país, és a dir, amnistia i autodeterminació, o si prefereixen aquest paper de la voz de su amo, de delegats de l'Estat a Catalunya", ha retret, i ha afegit tot seguit: "Com és possible que el socialisme català s'hagi instal·lat en aquesta vocació de missatgers de la por, que des de fa quatre anys només sap advertir i amenaçar?". Maragall ha insistit que ara la negociació ha de ser de govern a govern.

Llista de bons i mals catalans

"Per què els fa tanta por una taula de diàleg entre els partits catalans? Què ha canviat des del 2018? No m'ho han sabut explicar", ha replicat amb contundència la portaveu del PSC. Romero, que havia advertit que hi ha "un conflicte entre Catalunya i Espanya però també entre catalans", ha acusat els independentistes de generar "frustració i frau a molts catalans" i ha contestat directament i visiblement irada a Maragall: "No li permetré, senyor Maragall, que ens posi en una llista de bons i mals catalans! El PSC té un full de servei que ha defensat Catalunya, la seva llengua, el seu finançament".

En nom de Junts, Mònica Sales ha rebutjat que existeixi un conflicte entre catalans, ha defensat l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia i ha insistit en l'escepticisme del seu grup en relació amb la taula de diàleg amb l'Estat. "Vostès i els seus socis parlen de concòrdia quan volen parlar de submissió", ha retret.

Rentar la consciència

Des de la CUP, Dolors Sabater ha acusat els socialistes de presentar aquest proposta per "rentar la seva consciència" i li ha tirat en cara que parlen de diàleg i grans consensos, però ni tan sols els havien posat en contacte amb el seu grup per abordar les seves esmenes sobre aquesta moció. "La solució no és fer un rentat de cervell als ciutadans independentistes", ha reblat.

Des de Vox, Joan Garriga ha definit el PSC com el "partit sempre canviable", per l'actitud que ha mostrat davant el cordó sanitari contra el seu partit, i l'ha acusat de "regalar indults a uns colpistes".

El portaveu de Cs Nacho Martín Blanco ha acusat els socialistes d'acceptar el marc mental de l'independentisme i ha insistit que el seu partit rebutja que existeixi un conflicte entre Catalunya i Espanya.

Llum i taquígrafs

El popular Alejandro Fernández ha demanat al PSC "per què no fan això a la Mesa de Sánchez?" i ha advertit que no farien costat a aquesta proposta que no fa més que "blanquejar" l'espai de diàleg del president espanyol. Fernández ha reclamat que qualsevol convocatòria que es pretengui sigui amb llums i taquígrafs. 

Des de les files dels comuns, David Cid ha defensat la necessitat d'avançar cap al diàleg amb els consensos que existeixen al voltant, entre d'altres punts, d'avançar en la desjudicialització, el reconeixement nacional de Catalunya o un nou sistema de finançament.

 

A la imatge principal, la portaveu del PSC, Alícia Romero / ACN